Mi a Demencia?

A Demencia egy gyűjtőfogalom, nem egy konkrét betegség. Olyan tüneteket foglal magában, ahol az agysejtjeink zavara és folyamatos elhalása által csökken az agyi kapacitás. Számos tényező állhat a háttérben (leggyakrabban az Alzeheimer-kór, vagy az agyi erek vérellátásának elégtelensége, de a skála e téren rendkívül széles), így a tünetek is sokfélék lehetnek. Jellemző a rövid távú memória zavara, a koncentráció képességének gyengülése, az érzékelés (pl. a látás, hallás) romlása, de együtt járhat akár a személyiség megváltozásával is.

Sajnos, a Demencia végstádiumának jelei sokak számára szívszorítóak.

Néhány jellemző tünet, amely a Demencia végstádium jele lehet

Szélsőséges Memóriavesztés

 Az egyén lehetséges, hogy teljesen képtelen felismerni még a legközelebbi hozzátartozóit is, és lehet, hogy még az alapvető személyes információkat, például a saját nevét sem tudja megmondani.

Súlyos Kommunikációs Nehézségek

Beszélni vagy megérteni mások beszédét már rendkívül nehéz lehet. Az érintett lehet, hogy csak értelmetlen hangokat hallat, vagy egyáltalán nem képes beszélni.

Fokozott Fizikai Gyengeség

A fizikai aktivitás és az általános mozgás képessége jelentősen csökkenhet. Az önellátási képességek, mint például az étkezés, öltözködés és személyes higiénia biztosítása csak segítséggel biztosítható.

Fokozódó Fizikai Betegségek

A Demencia végstádiumában az érintettek gyakran szenvednek különböző egészségügyi problémáktól is, mint például táplálkozási nehézségek, nyelési zavarok, ami aspirációs tüdőgyulladáshoz vezethet, valamint bőr integritásának romlása, ami nyomási fekélyek kialakulását eredményezheti. Ezek a komplikációk jelentősen növelik a fertőzések kockázatát és általában tovább rontják az életminőséget.

Megváltozott Viselkedés

Az érintettek gyakran tapasztalnak megváltozott viselkedést, amely lehet a környezet számára érthetetlen vagy akár agresszív is.

Hogyan tudjuk megállapítani, hogy a Demencia végstádiumának jeleit figyelhetjük-e meg a szerettünknél?

Rendelkezésre áll egy pszichológiai teszt a Demencia mérésére. A Mini Mentál teszt (angol rövidítése: MMSE) segítségével nemcsak a Demencia súlyosságát mérhetjük, de időközönként megismételt felvételével az állapot változását is nyomon követhetjük.

Bár e teszt különösebb szakképzettség nélkül is használható, laikusként semmiképp ne próbáljunk meg a segítségével mi magunk diagnosztizálni, vagy a teszt alanyának messzemenő következtetéseket levonni az állapota felől.

Gondozás a családban

Ugyanúgy vágynak megértésre és szeretetre a betegek

Azt nagyjából mindenki érzékeli, hogy az érintetteknél a kognitív funkciók fokozatosan romlanak, de azt kevesebben tudják, hogy a betegek érzelmi központja jó ideig sértetlen marad, és így nagyon sokáig megmaradnak a valódi érzéseik. Ezért, ha a betegség egy előrehaladottabb stádiumában már nem is értenek mindent, vagy már nem tudják úgy kifejezni magukat, mint azelőtt, azt, hogy mi történik körülöttük, nagyon jól megértik és „leveszik” érzelmileg a kommunikációnkból, a hanglejtésünkből, a hangsúlyokból.

A Demencia végstádiumának jelei mellett a betegséggel élők ugyanúgy vágynak a szeretetre, az emberi kapcsolatokra, mint mi, és arra is vágynak, hogy valahogy részesei maradjanak a normális életnek, ezért kell úgy kezelnünk őket, hogy ők ugyanazok az emberek, mint akik régen voltak, csak a képességeik már mások. Nagyon lényeges, hogy a társaságukban-közelükben kerüljünk mindenféle ítélkezést és rosszindulatú megnyilvánulást, például amikor róluk van szó, ne használjunk olyan kifejezéseket, hogy „neki már elmentek otthonról”, vagy „már ő sem százas”, mert lehet, hogy az adott pillanatban már ezeket a szavakat sem értik pontosan, de abból, ahogyan és amilyen hangsúllyal mondjuk, azonnal megérzik, hogy milyen stílusban és felhanggal beszélünk róluk.

A gondozás, ápolás kihívás a családban

Ugyanakkor az érintettek gondozása a Demencia végstádiumában kihívást jelenthet a családtagok és gondozók számára, mivel a szükséges ellátás szintje és intenzitása jelentős. A palliatív ellátás, amely a beteg kényelmének és életminőségének maximalizálására összpontosít az élet végső szakaszában, kulcsfontosságú lehet ebben a szakaszban. A cél itt az érintettek szenvedésének enyhítése, a fájdalom és egyéb tünetek kezelése, valamint az érintettek és családjaik érzelmi és pszichológiai támogatása.

Fontos, hogy a Demencia végstádiumában lévő személyek és családjaik hozzáférjenek a szükséges erőforrásokhoz és támogatáshoz, beleértve a szakértői egészségügyi ellátást, a társadalmi szolgáltatásokat és a támogató csoportokat. A megfelelő gondozás, a szeretet és a támogatás nyújtása segíthet az érintetteknek és családjaiknak méltósággal kezelni a Demencia végstádium jeleinek kihívásait. Az érintettek szükségleteinek megértése és tiszteletben tartása, valamint a családtagok és gondozók érzelmi jólétének támogatása elengedhetetlen a Demencia végstádiumában.

Külső segítség keresése

Ha a család már nem bírja az idős hozzátartozó otthoni gondozását, érdemes keresni egy a Demencia kezelésében jártas ápolót. Erre lehetőség nyílik a Seniorcentrum platformon, ahol akár távolról is, néhány kattintással megrendelhető a megfelelő szakember.

Amennyiben a család intézményi elhelyezésben gondolkodik, mindenképp javasolt előzetesen   idősügyi szakértővel konzultálni, hiszen viszonylag kevés lehetőség közül a legjobb megoldást szeretnénk megtalálni Demens végstádiumban szenvedő idős hozzátartozónk számára. A Seniorcentrum platformon online vagy személyes beszélgetést is megrendelhet szakértőnktől, Müller Csabától.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

 

Ossza meg cikkünket itt: