Múlt heti írásunk a házi segítségnyújtás szolgáltatását javasolta mindazoknak, akik hozzátartozójuk otthoni ápolását kell, hogy megszervezzék. Most megnézzük, hogy hogyan lehet igénybe venni ezt az ellátást.

Miután beírtuk a Google-be a ‘házi segítségnyújtás’ szót és a településünk nevét, általában elsők között ugrik fel egy önkormányzati fenntartású intézmény neve, amellyel felvehetjük a kapcsolatot. Az esetek többségében, időpont egyeztetését követően, személyes látogatást tesznek a szociális szakemberek hozzátartozónk otthonában (legyünk ott mi is!), ahol megvizsgálják, hogy milyen típusú feladatok ellátására van szükség.

Ez a találkozás jó alkalom arra is, hogy tájékoztatást kapjunk minden minket érdeklő kérdésről. Végül a találkozón elhangzott igények alapján köthetünk majd megállapodást a szolgáltatásra velük. De pontosan ki is kérheti az ellátást és kivel kötnek megállapodást?

Mint minden szociális ellátás, a házi segítségnyújtás is önkéntes igénybevételen alapul, és az kérheti, akinek az ellátást nyújtják. Természetesen hozzátartozóként mi is felvehetjük a kapcsolatot az érintett intézménnyel, sőt, az esetek többségében ez is szokott történni. A vonatkozó jogszabályok szerint azonban (előtérbe helyezve az önrendelkezést és az önkéntes igénybevételt) a kérelmen és a megállapodáson már az ellátás igénybevevője aláírásának kell szerepelnie (kivétel, ha bírósági döntéssel kirendelt gondnoka jár el helyette).

Mivel a szolgáltatóval való kapcsolatfelvétel és az ellátás igénybevétele között mindig eltelik néhány nap, érdemes az intézménnyel való kapcsolatot korábban (pl. már a kórházi benttartózkodás alatt) kialakítani. Ezzel együtt is előfordulhat, hogy kapacitás hiányában egy időre várólistára kerülünk, s erre az időszakra egy piaci szolgáltatótól vesszük igénybe az ellátást (piaci szereplőket szintén találhatunk az interneten bőséggel). A szolgáltatás minőségében nem feltétlenül fogunk különbséget találni: ma biztonsággal elvárható, hogy mindkét szektorban szakképzett gondozókkal találkozzunk. Különbség lehet közöttük kapacitásban (hány óra napi gondozást tudnak vállalni), valamint a szolgáltatás óradíjában.

Tipp: Egy a fentiekben bemutatott helyzetben, komoly dilemmát okozhat a hozzátartozónkról való gondoskodás és egyéb teendőink (pl. munkánk) egyidőben történő ellátása. Ilyenkor nagy segítség, ha a házi segítségnyújtást olyankor vehetjük igénybe, amikor éppen nem tudunk ott lenni (a konkrét gondozói feladatok ellátása mellett a ‘valaki ránézett édesapámra’ érzésünk is meg lesz). Az önkormányzati fenntartású intézmények esetén bevett gyakorlat, hogy a gondozók kulcsot kapnak a bejutáshoz – persze mindenki saját maga dönti el személyes szimpátia alapján, ad-e ekkora bizalmat a szakembernek vagy még vár, hogy jobban megismerkedjenek.

Ossza meg cikkünket itt: