A héten édesapámat hazaadják a kórházból – hirtelen azt sem tudom, hova kapjak…

Előfordul, hogy egyik idősebb hozzátartozónk számunkra teljesen váratlanul kerül kórházba … és éppen ilyen hirtelen jelzik, hogy a héten hazaengedik. Bár mi látjuk, hogy még ágyhoz kötött és ápolásra szorul, orvosilag már nem tudnak érdemben hozzátenni a további felépüléséhez. Mi pedig ott állunk bizonytalanul azzal a bénító érzéssel, hogy „én nem vagyok felkészülve egy idős ember ápolására!”.
Ha éppen ebben a cipőben járunk, a szolgáltatás, amit keresünk: a házi segítségnyújtás – keressük így az interneten, mellé írva településünk nevét is.

Számos dolgot kérhetünk e szolgáltatást végző intézményektől: alapvető gondozási-ápolási feladatok mellett (pl. étkezésben történő segítségnyújtás, mosdatás, körömvágás, inkontinencia betét cseréje) az otthoni környezet rendben tartását is, vagy éppen bevásárlást, a beteg gyógyszereinek kiváltását.
Nem lesz túl nagy kapacitásuk. De az a napi egy óra (szolgáltatóként változó, hogy valóban mit bírnak vállalni), amit megfizethető áron biztosítanak hozzátartozónknak (és így részben nekünk is), jelentősen megkönnyítheti az otthoni ápolás kialakítását.
Nem mellesleg, a konkrét tevékenységek mellett tanácsot, megértést is kaphatunk, sőt, tanulhatunk tőlük erről az új helyzetről, amiben vagyunk, és támaszkodhatunk eddig felgyűlt, e téren széleskörű tapasztalataikra.

Tipp: Kezeljük a szolgáltatásban résztvevőt partnerként, hiszen ugyanazért a célért tevékenykedik, mint mi, s kölcsönös tiszteletben mindkettőnknek sokkal könnyebb lesz.

Ossza meg cikkünket itt: