A modern társadalomban a munkát gyakran a fizetett foglalkozásokkal teszik egyenlővé, ami részben a gazdasági struktúrák és a munkaerőpiac fejlődésének eredménye. Azonban ez a megközelítés gyakran figyelmen kívül hagyja azokat a tevékenységeket, amelyek nélkülözik a formális fizetést vagy elismerést, mint például a háztartási munka, és az úgynevezett önkéntes tevékenységek.

A láthatatlan munka fogalma különösen releváns a nők szempontjából, mivel sok olyan tevékenységet végeznek, amelyek gyakran észrevétlenek maradnak vagy nem kapnak megfelelő elismerést. A háztartási munka, a gyermeknevelés és az idősgondozás jelentős részét általában nők végzik, és ezek a tevékenységek nem kerülnek bele a hivatalos gazdasági számításokba.

A kifejezés arra is utal, hogy az ápolás, gondozás során végzett sok apró, mindennapi tevékenység és érzelmi támogatás nem kap a családban és a társadalomban megbecsülést. A láthatatlan munka világnapja alkalmából hívjuk fel a figyelmet az elismerés fontosságára.

Idősgondozás otthon

Az idősek gondozása és ápolása során rengeteg láthatatlan munka zajlik. Ezek a tevékenységek nem csak időigényesek, de sokszor fizikailag és mentálisan is megterhelőek. Megterhelőek lehetnek azért is, mert a gondozás mellett gyakran egyéb családi és munkahelyi kötelezettségeket is teljesíteni kell.

Az Idősgondozás, mint láthatatlan munka típusai

Érzelmi támogatás

Az idős emberek gyakran küzdenek magányossággal, szorongással és depresszióval, esetleg komoly egészségügyi problémákkal. A családtagok fontos szerepet játszanak abban, hogy ezeket az érzelmi nehézségeket kezeljék, amennyire csak lehetséges.

Háztartási feladatok

Az idős emberek gyakran már nem képesek önállóan ellátni a háztartási tevékenységeket, mint például a főzés, takarítás vagy bevásárlás. Az ápoló és gondozó hozzátartozók gyakran segítenek ezekben a feladatokban, hogy az idősek kényelmes környezetben élhessenek.

Társas kapcsolatok építése

Az idős emberek az idő előrehaladtával elveszítik társas kapcsolataikat. A család bíztatása szükséges lehet ahhoz, hogy építsenek új barátságokat, illetve kapcsolatban maradjanak a szűkebb-tágabb környezetükkel.

Ápolási feladatok

Az otthoni egészségügyi ápolás sok esetben együttműködést igényel egészségügyi szakemberekkel, annak érdekében, hogy az idős otthoni környezetben megfelelő ellátást kapjon. Ritka, hogy a hozzátartozó egyúttal egészségügyi szakember is. Ezért, az idős hozzátartozó bevonásával, érdemes tájékozódni a segítségnyújtás lehetőségeiről. Megbízható szakápolókat, gondozó szakembereket a Seniorcentrum platformon talál. Sőt, nem csak válogathat a szakemberek között, le is foglalhatja, ki is fizetheti őket a felületen.

Ha idősügyi tanácsadót venne igénybe, a Seniorcentrum online vagy személyes tanácsadása szintén elérhető.

Összegezve az otthoni ápolás lehetőséget ad a családtagoknak arra, hogy aktívan részt vegyenek az idős hozzátartozói támogatásában. Segíthet abban, hogy az idős emberek érzelmileg támogatva érezzék magukat. Sőt az otthoni ellátás, ha magunk végezzük, nyilvánvalóan kevesebbe kerül, mintha szakembereket fizetünk. Az ápoló, gondozó árakról például ebben az írásunkban is tájékozódhat.

Egyértelmű a fentiek alapján, hogy a láthatatlan munkának van pénzbeli értéke. Ez akkor látható a leginkább, ha a piacról kell megvásárolnunk a segítséget. Ezért nagyon fontos, hogy értékeljük. Ismerjük el az áldozatot, amit elsősorban a család női tagjai viselnek.

Tegyük láthatóvá a láthatatlan munkát a családban, a környezetünkben és az egész társadalomban.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

Ossza meg cikkünket itt: