Hatásvadász címünk mélyebb tartalmát már írásunk legelején cáfoljuk: a tudomány jelenlegi állása szerint nincs olyan módszer, amellyel az Alzheimer-kór megelőzhető lenne. Ugyanakkor számos kockázati tényező beazonosításra került már, amelyek szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, ezért ezen kockázatok csökkentésére tett erőfeszítéseink mégis rendkívül fontosak.

A demencia kialakulásáért legnagyobb százalékban felelős Alzheimer-kór az agy egyes területein kialakuló plakkokkal száll szembe a kognitív funkciókkal, fokozatosan tönkretéve az agy idegsejtjeit és az idegsejtek közötti kapcsolatokat. Jellemzően először a rövidtávú memóriára, majd az absztrakt gondolkodásra, a tájékozódásra és a problémamegoldó képességre hat. Később a hosszútávú memória, a kommunikáció, az érzékelés és a motoros funkciók is károsodhatnak, míg a folyamat a teljes szellemi és fizikai leépüléssel zárul. Van értelme ez ellen küzdenünk? Bizony van! Hiszen ha azok között is vagyunk, akiket végül utolér a betegség, a betegség kialakulásának késleltetése, vagy meglétének elnyújtása is számos minőségi életévet jelenthet számunkra, emellett a kockázati tényezők csökkentése általánosságban is egy egészségesebb életet, jobb életminőséget jelent.

Mit tehetünk?

Válasszunk olyan elfoglaltságokat – és ha tehetjük, olyan munkát – magunknak, amelyek mind a testnek, mind az agynak munkát adnak, hogy megtarthassuk fizikai és szellemi rugalmasságukat.
Folytassuk a tanulást idősebb korunkban is, dolgoztassuk agyunkat, akár tanuljunk nyelveket.

Folytassunk rendszeres testmozgást. Napi 30-60 perc sportolással már jelentősen csökkenthető a betegség megjelenésének kockázata.

A dohányzással, az elhízással kapcsolatban megjelenő más betegségek (pl. magas vérnyomás, diabétesz) szintén kimutathatóan erősítik az Alzheimer kialakulásának lehetőségét. Ezért – amellett, hogy elhagyjuk a dohányzást és az elhízásra hajlamosító életmódot – fontos, hogy a már kialakult betegségeket is mihamarabb kezeljék.

Étkezzünk egészségesen! Leegyszerűsítve: több főzelék, gabonafélék, hal, magas omega-3-dús olaj; kevesebb magas zsírtartalmú marha és disznóhús, de ami még igazán lényeges, hogy étkezzünk változatosan.

Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást. (Hozzátéve, hogy például a vörösbor kismértékű rendszeres fogyasztása akár jótékony hatású is lehet.)

Vigyázzunk fejünk épségére. A fejet ért nagyobb ütések (traumák) hatására az agyban létrejövő változások szintén felelősek lehetnek a betegség kialakulásában.

Ossza meg cikkünket itt: