Május 12-e az Ápolók Nemzetközi Világnapja, ami Florence Nightingale születésnapja. Az ápolónő már életében legendává vált, hiszen az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt.

A Lámpás Hölgy

A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban. Angliába visszatérve az emberek hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert.

Hitvallás

Florence szerint „az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

Az első főápolónő hazánkban

Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg. Az ápolói hivatás hitvallását a következőkben fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt”.

A mai kor kihívása

A modern életmód és a gazdasági változások gyakran vezetnek ahhoz, hogy a családok széttagolódnak, és a hagyományos családi támogatási rendszerek megszűnnek vagy gyengülnek. A távol élő családtagoknak nehezebb gondoskodni az idős rokonokról, ezért alternatív megoldásokra van szükség.

Az ápolónő jelenléte nem elkerülhető, egyre több idős ember szorul gondozásra, ápolásra. Az ápolók és az egészségügyi szakemberek hiánya tovább súlyosbítja az idősek ellátásának problémáját. Nagyon fontos, hogy valóban megbecsüljük az ápolónők munkáját és olyan munkakörülményeket biztosítsunk számukra, amelyek között méltó módon el tudják látni feladatukat.

Hogyan tervezzük meg az otthonápolást?

Számos tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy biztonságos és hatékony legyen az idős ember ápolása.

Első lépésként érdemes megtervezni az ápolási feladatokat. Ez magában foglalja az idős szükségleteinek felmérését (orvosi ellátás, gyógyszerek szedése, napi tevékenységek végzése, egészségügyi ápolási feladatok, stb.), valamint az ápoláshoz kapcsolódó felelősségek felosztását a családtagok között.

A családnak végig kell gondolni, hogy elegendő heti néhány órás segítség az idősnek vagy napi gondozási feladatot kell elvégezni, illetve – végső esetben – akár 24 órás állandó jelenlétre is szükség lehet.

Kulcsfontosságú az otthon biztonságossá tétele az idős számára. Ez magában foglalja a csúszásmentes padlók biztosítását, a szőnyegek vagy akadályok eltávolítását, a megfelelő világítást és egyéb otthoni kényelmi és biztonsági intézkedéseket. Amennyiben demensellátásról van szó, érdemes mindenképp demens szakértő tanácsát is kikérni a lakókörnyezet átalakítását illetően.

Mindenképp elérkezik a döntési pont, hogy a család maga oldja meg, illetve szakember támogatását kéri az ápolási feladatok ellátásához. Hasznos segítség lehet, ha tájékozódunk az árakról és olyan felületen keresünk, ahol értenek az idősellátáshoz és megbízható szakembereket találunk az ápolási munkára.

Az ápolónők kiváló szakemberek

Érdemes a szemünk előtt tartan azt, hogy az ápolónők kifejezetten képezve vannak az idős emberek ápolására és gondozására. Olyan szakmai ismeretekkel és tapasztalattal rendelkeznek, amelyek segítségével hatékonyan és biztonságosan tudják ellátni az ellátandó szükségleteit.

Az ápolónők képesek felmérni az idős személy egészségi állapotát, és megfelelő kezelést biztosítani számukra. Ez magában foglalja akár az orvosi vizsgálatok koordinálását, a gyógyszerek szedésének ellenőrzését és más egészségügyi szükségletek kezelését is.

Összességében az ápolónőkre bízni az idős hozzátartozó gondozását számos előnnyel jár, és segíthet abban, hogy az idős személy biztonságban és kényelemben érezze magát, miközben családtagok nyugodtak, mert szerettük megfelelő gondoskodásban részesül.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

 

Ossza meg cikkünket itt: