Botlás a szőnyegünkben vagy megcsúszás a nedves padlón. Az ilyen jelentéktelennek tűnő dolog is jelentősen megváltoztathatja az életünket. Az esések könnyen járnak töréssel, ami az idősebbek számára már komolyabb problémákat is okozhat: kórházba kerülést, nagyobb sérülést vagy akár a mozgásképességük jelentős változását.
Az esések kockázata igen nagy: a 65 évesnél idősebb emberek legalább harmada évente egyszer elesik. Ez a kockázat pedig az életkor előrehaladtával jelentősen nő.

Az eséstől való félelem a korral egyre gyakoribbá válik, még azok körében is, akikkel még nem történt ilyesmi. Ez a félelem arra késztetheti az időseket, hogy elkerüljék az olyan tevékenységeket, mint
– a séta,
– a vásárlás vagy
– a társadalmi tevékenységekben való részvétel.

De ne hagyjuk, hogy az eséstől való félelem visszatartson minket az aktivitástól! A félelem leküzdése segíthet aktívnak maradni, megőrizni fizikai egészségünket, ami pedig megelőzi a jövőbeli eséseket. Barátainkkal találkozni, kertészkedni, sétálni vagy a helyi idősek klubjába járni mind-mind segítenek az egészség megőrzésében.

A jó hír az, hogy a legtöbb esés megelőzésének egyszerű módjai vannak. Az esések és balesetek legtöbbször nem „csak úgy” történnek. Ha gondoskodunk általános egészségi állapotunkról, jelentősen csökkenthetjük az esés esélyét.

Íme néhány tipp, amely segít elkerülni az eséseket és a csonttöréseket:

 • Maradjunk fizikailag aktívak. Tervezzünk meg egy megfelelő edzésprogramot. A rendszeres testmozgás javítja az izmokat, amellett, hogy erősebbé is tesz. Emellett segít megőrizni az ízületek, inak és szalagok rugalmasságát. Az olyan enyhe súlyterheléses tevékenységek, mint a séta vagy a lépcsőmászás, lassíthatják a csontritkulásból eredő csontvesztést.
 • Vizsgáltassuk meg a szemünket, hallásunkat. A látásban és a hallásban bekövetkező apró változások is okozhatnak elesést. Ha új szemüveget vagy kontaktlencsét kapunk, szánjunk időt a megszokásra. Mindig viseljük a szemüveget vagy kontaktlencsét, amikor szükséges. Ha van hallókészülékünk, győződjünk meg róla, hogy jól illeszkedik.
 • Tájékozódjunk a szedett gyógyszerek mellékhatásairól. Ha valamelyik gyógyszertől álmosak vagyunk vagy szédülünk, mondjuk el orvosunknak.
 • Aludjunk eleget. Ha álmosak vagyunk, nagyobb valószínűséggel esünk el.
 • Korlátozzuk az alkoholfogyasztást. Már kis mennyiségű alkohol is befolyásolhatja az egyensúlyt és a reflexeket.
 • Mindig lassan álljunk fel. A túl gyors felkelés a vérnyomás csökkenését okozhatja. Ettől pedig ingatagnak érezhetjük magunkat. Ellenőrizzük a vérnyomásunkat fekve és állva is.
 • Használjunk segédeszközt, ha segítségre van szükség ahhoz, hogy járás közben stabilnak érezzük magunkat. A botok és járókeretek megfelelő használata megelőzheti az eséseket. Győződjünk meg róla, hogy a megfelelő méretű eszközt használjuk, és a kerekek simán gurulnak. Ez akkor fontos, ha olyan területen járunk, amelyet nem ismerünk jól, vagy ahol a járdák egyenetlenek.
 • Egy gyógytornász vagy foglalkozás-terapeuta segíthet eldönteni, hogy mely eszközök lehetnek hasznosak, és megtaníthatja, hogyan használhatjuk őket biztonságosan.
 • Legyünk nagyon óvatosak, ha nedves vagy jeges felületen járunk, mert ezek nagyon csúszósak lehetnek! Próbáljunk meg homokot vagy sót szórni a jeges területekre a bejárati (és hátsó) ajtaja előtt.
 • Viseljünk csúszásmentes, gumitalpú, alacsony sarkú cipőt, vagy csúszásmentes talpú, fűzős cipőt, amely teljes mértékben alátámasztja a lábát. Fontos, hogy a talp ne legyen túl vékony vagy túl vastag. Ne járjon lépcsőn vagy padlón zokniban vagy sima talpú cipőben, papucsban.
 • Mindig mondjuk el orvosunknak, ha a legutóbbi vizsgálat óta elestünk, még akkor is, ha az esés közben nem sérültünk meg. Az esés felhívhatja az orvos figyelmét egy új egészségügyi problémára, a gyógyszerekkel vagy a látásával kapcsolatos kérdésekre, amelyek korrigálhatók. Az orvos javasolhat fizikoterápiát, járássegítő eszközt vagy egyéb lépéseket a jövőbeli esések megelőzésére.

Mi a teendő, ha elesünk?

 • Akár otthon, akár máshol tartózkodunk, egy hirtelen esés megdöbbentő és felzaklató lehet.
 • Mielőtt bármit csinálnánk, vegyen néhány mély lélegzetet – ez segít megnyugodni.   Néhány pillanatig maradjon mozdulatlanul a padlón vagy a földön, ez is segíteni fog, hogy túljusson az esés okozta sokkon.
 • Mielőtt felállna, vizsgálja meg, megsérült-e. Ha túl gyorsan vagy rosszul kel fel, az súlyosbíthatja a sérülését.
 • Ha úgy gondolja, hogy segítség nélkül is biztonságosan fel tud állni, forduljon az oldalára.
 • Pihenjen újra, amíg a teste és a vérnyomása alkalmazkodik. Lassan álljon fel négykézláb, és kússzon egy stabil székhez.
 • Tegye a kezét a szék ülésére, és csúsztassa előre az egyik lábát, hogy az laposan a padlóra kerüljön. A másik lábát tartsa behajlítva úgy, hogy a térde a padlón legyen. Ebből a térdelő helyzetből lassan emelkedjen fel, és fordítsa el a testét, hogy leüljön a székre.
 • Ha megsérült, vagy nem tud egyedül felállni, kérjen segítséget valakitől, vagy hívja a 911-et. Ha egyedül van, próbáljon meg kényelmes helyzetbe kerülni, és várjon a segítség megérkezésére.
 • Ha mobiltelefonja van és kéznél van mindig, amikor a lakásban mozog, könnyebben hívhat valakit, ha segítségre van szüksége.
 • Egy másik lehetőség a segélyhívó rendszer, amely lehetővé teszi, hogy egy speciális nyakláncon vagy karkötőn lévő gomb megnyomásával segítséget hívjon.

Felhasznált forrás: www.nia.nih.gov/health/prevent-falls-and-fractures

Ossza meg cikkünket itt: