Tehát akkor ha feledékeny vagyok, akkor az demencia vagy sem? Legtöbbször nem olyan könnyű eldönteni ezt a kérdést. Ha nem találjuk a kocsikulcsunkat, az feledékenység, ha a kezünkben van, és nem tudjuk, mire való, akkor gyanakodni lehet arra, hogy demenciával állunk szemben. Ennyire egyszerű lenne? Hát persze… nem.

Ha a demencia nem egy hirtelen történt (pl. a fejet ért) sérülés kapcsán jelenik meg, amikor szinte azonnal látható, hogy a viselkedésben, a reakciókban valami megváltozott, akkor lassan, fokozatosan lesz életünk része. Betegség? Nem. A demencia szó olyan tüneteket foglal magában, ahol az agysejtjeink zavara és folyamatos elhalása által csökken az agyi kapacitás. Számos tényező állhat a háttérben (leggyakrabban az Alzeheimer-kór, vagy az agyi erek vérellátásának elégtelensége, de a skála e téren rendkívül széles), így a tünetek is sokfélék lehetnek.

Jellemző a rövid távú memória zavara, a koncentráció képességének gyengülése, az érzékelés (pl. a látás, hallás) romlása, de együtt járhat akár a személyiség megváltozásával is.

Jellemzően tabu. Hiszen annyit mindenki tud, hogy ha beigazolódik a gyanúnk, hogy demenciával állunk szemben, gyakorlatilag minden megváltozik. Ezért az egyik legfontosabb dolog a korai diagnosztizálás, melynek köszönhetően az egyébként visszafordíthatatlan folyamat időben elnyújtható, ami által a minőségileg megélt életévek is hosszabbak lehetnek, valamint a tünetek súlyosbodására való felkészülés is inkább lehetővé válik. A diagnosztizálás alapvetően a neurológus vagy pszichiáter szakemberek területe, de gyanú esetén már háziorvostól is kérhetünk tanácsot, aki vélhetőleg majd tovább irányít minket a szakorvosi ellátásra.

Tippjeink

Ne ítéljük el a demenciával élő családtagot, és ne is használjunk felé, vagy róla beszélve olyan ítélkező kifejezéseket, mint pl. az “időskori elbutulás”. Egy pillanatra képzeletben lépjünk helyére, és vizsgáljuk meg, milyen érzés lenne számunkra, ha az életünk ezen szakaszában kezdene környezetünk “lebutázni” minket. Érezze szerettünk, hogy elfogadjuk a helyzetét és a lehető legjobb megoldásra törekszünk, amennyiben erre szükség van.

Keressünk fel szakembert, aki súlyosabb fokú demencia esetén segít az otthoni környezet átalakításában, biztonságossá tételében, illetve, amennyiben erre szükség van, megfelelő intézmény keresésében.

Nagyon sok minden felmerülhet még a témával kapcsolatban hasznos tanácsként. Álljon itt most az egyik legemberibb, és mégis az egyik legfontosabb tény: a demenciával élők agyi kapacitásának romlása által számos funkció folyamatosan romlik, érzéseik azonban megmaradnak. Elképzelhető, hogy az érintettek nem tudják, milyen nap van, vagy azt, hogy a kezükben tartott kulcs éppen mire való, de az örömöt, a bánatot, a fájdalmat vagy a kirekesztettséget éppen úgy megélik, mint bárki más. Ezt érdemes mindig szem előtt tartani.

Ossza meg cikkünket itt: