A kutyáim jelentették az igazi megnyugvást számomra, amikor, néhány évvel ezelőtt, nagyon rossz egészségi állapotban voltam. Kedvenceim ugyanis nagyon jól olvastak érzelmeimben, s hozzám bújva támogattak, amikor arra szükségem volt. Jelenlétük vigasztalást nyújtott, és azt éreztem, hogy nem vagyok egyedül a nehéz percekben.
Háziállatot tartani szoros kötelék számomra, olyan, ami megakadályozza a magányérzet kialakulását. Hozzám elsősorban a kutyák állnak közel, akik mozgásigényükkel rávesznek, hogy minden nap menjek ki az emberek közé. Fontos szerepet játszanak abban is, hogy ne hagyjam el magam, ne süllyedjek apátiába. Ellátásuk, gondozásuk révén új célokkal gazdagítják az életem.

A háziállatok csodákat tehetnek az idősek mentális és fizikai egészségéért is, ha szeretik a háziállatokat, és képesek gondoskodni róluk. Szakemberek egybehangzó állásfoglalása szerint az idősebb embereknek legalább heti 150 perc fizikai aktivitás javasolt, ami kb. napi 20 perc, és a kutyatartás remek módja a fenti cél teljesítéséhez.

A kisállat kiválasztása – avagy kutyát vagy macskát?
Számos tényezőt kell figyelembe venni, amikor a négylábú társról döntünk, függetlenül a tulajdonos életkorától. Számunkra, akik már nem vagyunk fiatalok, még több szempont van, mivel a kisállattartásnak vannak olyan elemei, amelyek kihívásokat jelenthetnek.

A következő kérdéseket érdemes feltenni egy háziállat kiválasztása előtt:

Mennyire mobil a személy, akihez kerül a házikedvenc?
Ha mindennap kutyával sétálni nem megoldható, valószínűleg a macska a jobb választás, hiszen a macskák fizikailag sokkal kevesebbet igényelnek a gazdájuktól, mint a kutyák.

Volt-e már korábban háziállata?
A háziállat bevitele a családba tanulást és egyfajta alkalmazkodást jelent mindkét fél részéről. Ha még nem volt tapasztalat háziállattal, de mégis nagyon érdeklődik egy kisállat iránt, szintén jó választás lehet egy nyugodtabb, csendesebb háziállat, például egy idősebb macska.

Képes-e anyagilag támogatni egy háziállatot?
A háziállatok pénzügyi kötelezettségvállalást jelentenek. Ételük, játékaik, pórázaik vagy macskafáik költsége – mindez összeadódik még azelőtt, hogy az állatorvosi számlákat számításba vennénk.

Milyen korú állatot válasszunk?
A fiatal kutyák és kiscicák bár szívmelengetően imádnivalóak, huncutak, nagyon energikusak és hajlamosak a balesetekre. Éppen ezért nem ők a legjobb választás háziállatként az idősek számára. A menhelyek és az örökbefogadással foglalkozó csoportok általában azt javasolják, hogy az idősek olyan háziállatokat válasszanak, akik szintén idősebbek, vagy legalábbis középkorúak. Ezek a háziállatok jellemzően nyugodtabbak, alkalmazkodóbbak és nagyon hálásak azért, hogy valaki figyel rájuk nap, mint nap. Az örökbeadó szakember abban is tud segíteni, hogy milyen a befogadni kívánt háziállat temperamentuma, mennyire illeszkedik a leendő gazda igényeihez.

Milyen a háziállat egészségi állapota?
Az emberekhez hasonlóan az állatoknak is nagyobb az esélyük az egészségügyi problémák kialakulására, ahogy öregszenek. A középkorú vagy idősebb kutya örökbefogadása a legjobb választás az idősebb ember számára, de ez a választás azt is jelentheti, hogy több orvosi figyelmet és gondoskodást igényel majd, mint fiatalabb társaik.
Egyes háziállatok betegségei könnyebben kezelhetők, míg másoké nehezebben. Például egy kutyát, aki könnyedén elfogadja a csemegébe rejtett tablettát, sokkal könnyebb gyógyítani, mint egy macskát, aki például minden alkalommal harcol, amikor injekcióra van szüksége. Csak azért, mert egy háziállatnak gyógyszerre van szüksége, ez nem teszi automatikusan rossz választássá; ez inkább csak azt jelenti, hogy az idősnek teljeskörűen meg kell ismernie, hogy a kiválasztandó háziállat milyen kezeléseket igényel.

Összességében egy-két óra egy macskával összegömbölyödve vagy egy kutyával a parkban sétálva hatalmas lelki és fizikai előnyökkel jár. Az én életem háziállatok (legfőképpen kutyák nélkül) nem lenne teljes!

Ossza meg cikkünket itt: