Lehetőségek az idősebb és a fiatalabb generációk közötti kapcsolatépítésben

A generációk közötti kapcsolatoknak egyre fontosabb szerepük van a közösségek újjáépítésében.   Hatással vannak az idősebbek és fiatalabbak egészségére, fizikai és mentális jólétére, valamint az ageizmus csökkentésére is.

Habár ez minden ország számára egy fontos üzenet, egy skóciai szervezet (Generations Working Together) még díjazza is a generációk közötti távolság csökkentését, méltatva e célért tett erőfeszítéseket és a díjra pályázó egyének, szervezetek közös tanulási folyamatát.

  • Elismerik többek között azokat a kezdeményezéseket, amelyek kreatívan használják a tereket a generációk kölcsönösen előnyös kapcsolatainak megteremtése érdekében. Ennek különös aktualitása lesz most, a járványból való kilábalás idején.
  • Díjazzák a különböző technológiák kreatív felhasználását, melyek mára minden eddiginél nagyobb szerepet játszanak az életek és kapcsolatok összekapcsolásában és javításában.
  • A generációk közötti kapcsolathoz szükség van a befogadásra, az identitásban és a megélt tapasztalatokban rejlő különbségek tiszteletben tartására. Ezért a szervezet elismeri azokat a projekteket és kezdeményezéseket is, amelyek különös erőfeszítéseket tesznek az ageizmus elleni küzdelem, valamint az életkorbarát sokszínűség és befogadás előmozdítása érdekében.
  • Azok, akik a generációk közötti kapcsolatok építése révén előmozdítják az igazságosságot és az emberi jogokat, szintén elismerést érdemelnek, ha ezzel elérik, hogy a különböző korosztályokban lévőket ne tartsák vissza az életkorral kapcsolatos előítéletek.
  • Végül a tavalyi klímacsúcs (COP26) apropóján létrehozott díj: elismerik azokat a kezdeményezéseket is, amelyek ösztönzik a generációk közötti szolidaritást az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ilyenek a közösségi kertészkedés, a helyi közösség zöld kezdeményezései és a hozzájuk kapcsolódó kampányok. A lényeg, hogy minden generáció együtt dolgozzon a változás érdekében.

Mi biztosak vagyunk benne, hogy itthon is vannak a generációk kapcsolatát erősítő kiváló programok.
Megosztja velünk kommentben, ha ismer ilyen kezdeményezésket?

Forrás: https://generationsworkingtogether.org/news/gwts-excellence-awards-2022/

Ossza meg cikkünket itt: