Nagy probléma, hogy az egyedül élő idős ember, ha bajba jut, nem kap azonnal segítséget. Gyakran így van ez utcai vagy otthoni eleséskor, de egyéb otthoni balesetek esetén. S nem egyszer előfordul, hogy mire megtalálják, már nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak rajta segíteni. De sajnos gyakran így van ez akkor is, ha csalók szeretnék áldozattá tenni, vagy éppen egy illetéktelen be akar hozzá jutni.

Az idősek életét megkönnyítő digitális technikákkal foglalkozó magyar és nemzetközi, úgynevezett gerontechnológiai cégek már évtizedek óta kifejlesztettek erre smart (okos) megoldásokat, például az okosórákat. Az okosórák egyre népszerűbbek, mivel számos hasznos funkcióval rendelkeznek, amelyek segítenek a mindennapi életben és növelik a biztonságérzetet.

Speciálisan tervezett eszköz, amely az idősebb felhasználók igényeire összpontosít. Ezek az órák nemcsak az időt mutatják, hanem számos egészségügyi és biztonsági funkcióval is rendelkeznek, hogy segítsék az időseket a mindennapi életükben.

Az okosórák főbb funkciói
 1. Egészségügyi Monitorozás:
  • Pulzusmérés: Folyamatosan méri a felhasználó pulzusát, és figyelmeztet, ha a szívritmus rendellenes.
  • Vérnyomásmérés: Néhány okosóra képes a vérnyomás mérésére is, ami különösen hasznos lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára.
  • EKG: Egyes modellek EKG-készítésére is alkalmasak, amely segíthet a szívproblémák korai felismerésében.
 2. Vészhelyzeti Riasztás:
  • SOS Gomb: Vészhelyzet esetén az idősek egy gombnyomással segítséget hívhatnak, ami értesíti a hozzátartozókat vagy a sürgősségi szolgálatokat.
  • Esésérzékelő: Az óra automatikusan érzékeli, ha a felhasználó elesik, és segítséget hívhat, ha az esés után nincs mozgás.
 3. Nyomkövetés és Lokáció:
  • GPS: A beépített GPS segítségével a hozzátartozók követhetik az idősek helyzetét, ami különösen hasznos lehet memóriazavarokkal küzdő személyek esetében.
  • Geofencing: Lehetőség van biztonsági zónák beállítására, és az óra értesítést küld, ha a felhasználó elhagyja ezeket a zónákat.
 4. Egészségügyi Emlékeztetők:
  • Gyógyszer Emlékeztetők: Az óra emlékeztetheti a felhasználót, hogy mikor kell bevenni a gyógyszereit.
  • Hidratálási Emlékeztetők: Figyelmeztetések küldése a rendszeres vízfogyasztásra.
Gondosóra

Egyik speciális vállfaja a Magyarországon ingyenesen igénybe vehető ún. Gondosóra. A rendkívül praktikus gerontechnológiai megoldást 65 év feletti lakosok vehetik igénybe. Az országos lefedettséget és azonnali segítséget nyújtó program keretében ingyenesen igényelhet minden 65 év feletti lakos Gondosórát, amit a kezén vagy nyakában viselhet a nap 24 órájában.

Amennyiben bármilyen egészségügyi vagy biztonsági problémát észlel, csak meg kell nyomnia az eszköz jól látható és könnyen kezelhető nyomógombját, és összekapcsolódik egy diszpécser-központtal, amely azonnal segít neki. Ha valamiért nem tud kommunikálni, az óra helyét a diszpécserközpont – GPS-szolgálatás révén – akkor is egy gyorsan meg tudja határozni, és azonnal el tudja küldeni a segítséget.

Nagyon fontos, hogy a Gondosórát folyamatosan viselje az idős, hiszen bárhol, akár a lakáson kívül is lehetséges, hogy a diszpécserközpont segítségét kell igénybe vennie.

A Gondosóra is, mint minden okos eszköz, töltést igényel, erre érdemes tulajdonosa figyelmét felhívni, illetve gondoskodni folyamatosan a megfelelő töltési idő betartásáról.

A Gondosóra tehát minden 65 évet betöltött állampolgárnak alanyi jogon jár, amelyet néhány kattintással meg lehet igényelni a www.gondosora.hu weboldalon.

Gondosóra vagy okosóra?

Mint látható, a Gondosóra csupán egy segélyhívó funkcióval működik, ellentétben a többi okosórával. Viszont használata meglehetősen egyszerű, hamar elsajátítható – ellentétben a számos funkciót kínáló, piacon elérhető okosórákkal.

Egyik vagy másik mellett sem tennénk le a voksot, hiszen mind a Gondosórának, mind az időseknek szánt okosóráknak van előnyök. Érdemes átgondolni egyik vagy másik használatát  felhasználói oldalról, illetve teszteket, felhasználói értékeléseket olvasni a témában.

Az idősellátásban jártas szakemberek véleményét is fontos lehet kikérni. Idősügyi tanácsadónk online foglalható felületünkön.

Tisztában vagyunk azzal is, hogy sok esetben nem elegendő az okos technikai eszköz, gondozót, ápolót kell igénybe vennünk. Ebben az esetben érdemes szétnézni felületünkön, ahol megbízható szakemberek online rendelhetők a nap 24 órájában.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

 

 

 

Ossza meg cikkünket itt: