„Na most lett elegem ezekből a simogatós telefonokból”

– dobta le édesapám az okostelefonját az ágyára.
Nem telik el szinte úgy nap, hogy ne kérdezne meg ezt-azt, amikor ügyeskedik a laptopján vagy „simogatja” az okostelefonját. Szerencséjére együtt lakunk, csak át kell sétálnia a másik szobába és öt percen belül megkapja a választ.

És így is mérhetetlenül fel van háborodva. Szerinte az időseknek nagyon nehéz egyedül intézni az életüket ebben az online-osított világban. Már bankolni is alig lehet papír alapon és a felhőben kapja meg a receptjeit. Arról nem is beszélve, hogy a „simogatós” okosokat alig lehet látni, kicsi a betű és nagyon sok minden ugrál az ember szeme előtt egyszerre (sütik, hirdetések meg az, amit alapvetően nézni szeretne). Egy szóval ki vannak szolgáltatva az eszközöknek.

Mennyire igaz ez a jelenség? Általánosíthatunk-e a 84 éves mérnök édesapám megállapításaiból?

Egy nemrég végzett hazai kutatás szerint az okostelefonok, tabletek terjedésével az tapasztalható, hogy egyre több idős személy használja az eszközök adta lehetőségeket, internetezik, Skype-ol, használja a Facebookot. Hatalmas az igény arra, hogy az otthonukban maradó idős emberek családtagjaikkal, ellátott társaikkal és az ellátásukban dolgozókkal kapcsolatban legyenek, akár az online téren keresztül. Ugyanilyen nagy igény jelentkezik a releváns tartalmak keresésére a világhálón.

Mivel a személyes kapcsolatok száma a járványhullámok idején az idősek számára (is) jelentősen lecsökkent, így a legfontosabb prioritássá, az élelmiszer, gyógyszer ellátás biztosításán túl, az izoláltság, magány enyhítése lépett.

 Miben tud segíteni az online eszköz?
– Ha napunknak egy részét online töltjük, ritkábban élünk át negatív érzelmeket. Nem szenvedünk úgy a magány, kirekesztettség érzésétől.
– Az interneten nagyon sok tudás, tapasztalat is megosztható. Ma már rengeteg online fórum áll az idős emberek rendelkezésére. A sütési tippektől kezdve az autókarbantartás kérdéséig nagyon sok hasznos információt oszthatunk meg egymással.
– Minden nap lehetőség van valami új, hasznos tudás elsajátítására. A tárház szinte végtelen. Motivációnkon, nyitottságunkon múlik, mennyi információt tudunk hasznosítani a világhálón elérhetőek közül.
– A szociális kapcsolatok bővítése elérhetővé válik úgy, hogy ki sem tesszük a lábunkat a biztonságot nyújtó környezetünkből. Új barátságok, ismerettségek köttetnek az interneten, számunkra hasznos, izgalmas témával foglalkozó csoportokhoz lehet könnyen kapcsolódni.
– Hasznosnak érezhetjük magunkat az online tér használatával (is). Egy időseket ellátó intézmény lakói vállalták, hogy helyi bölcsődés-óvodás gyermekek számára rövid meséket olvasnak fel, melyet telefonnal vagy számítógéppel rögzítenek, ezután elküldik azokat a gyermekek szüleinek. A szülők ezeket lejátszva köthették le a kicsiket, akik a járvány miatt szintén szünetelő bölcsődei-óvodai ellátás miatt otthon voltak.
– Az online világ gyors és hatékony módja a naprakész tájékozódásnak, valamint a kellemes órák eltöltésének, akár hangoskönyvet hallgatunk, online hangverseny-közvetítést vagy egy jó filmet nézünk.
– Nincs szükség lejárni a lábunkat, ha valamilyen használati eszközre van szükségünk. Mindent megtalálunk az interneten, amelyet azonnal meg is tudunk rendelni (akár olcsóbban, mert online rendeltük 😉).

Egy külföldön élő, idősek otthonában dolgozó barátnőm mesélte a minap: “Nincs ez másképp tőlünk nyugatabbra sem. Akik aktív életük, munkájuk során korábban kapcsolódtak a számítástechnikához, azok könnyebben „gépeznek-neteznek” idős korukban is. Sokan 70-80-90 évesen kiválóan mozognak az online térben, és ezzel frissen tartják magukat szellemileg és kapcsolataikat is ápolják. De például az idősek otthonában a legtöbb lakónál nem látom ezt. Pedig itt anyagilag jobban megtehetik és kapnának segítséget is a tanuláshoz. Talán 5%-a a lakóknak rendelkezik technikai felszereltséggel és számítógépes tudással. A kapcsolattartás a külföldön élő gyerekekkel, unokákkal nagyon komoly motiváció az idősek számára.”

Nagy kérdés véleményünk szerint, hogy az idősebb generáció számára hogyan válik ez a világ hasznossá, izgalmassá, elérhetővé és elsajátíthatóvá.

Ön hogyan viszonyul az „okos” eszközökhöz? Milyen tapasztalati vannak? Megosztaná velünk? Alább a blog alatt várjuk!

forrás: Vajda Kinga: Az idős generáció és az infokommunikáció kapcsolata az idősek nappali ellátásában – Szociális szolgáltatásfejlesztési és prevenciós perspektívák egy hazai kutatás tükrében

Ossza meg cikkünket itt: