…amikor már veszélyes lehet egyedül.

Sok család életében eljön az a pillanat, amikor váratlanul szívszorító és nehéz kérdések jönnek felszínre: Honnan tudhatom, hogy idősebb hozzátartozómnak még mindig biztonságos egyedül élni? Vajon képes még gondoskodni magáról? Mi lesz, ha történik vele valami?

Hogy mikor van itt az ideje a kívülről jövő segítségnyújtásnak, az sokszor minden érintett számára kényes kérdés, és legtöbbször az életkor sem ad megfelelő támpontot. Miközben számos 90 éves él saját otthonában szinte önálló életet, addig vannak olyanok, akik már 70 évesen úgy találják, hogy több segítségre van szükségük mindennapi tevékenységeik során, mint korábban. Támpontot adhat azonban, ha figyelemmel kísérjük viselkedésük, külső megjelenésük, vagy életvitelük változását, és így észrevehetjük azokat az árulkodó jeleket, amik már megmutatják, hogy valami baj van, és itt az ideje a következő lépéseken gondolkodni. Íme néhány jel, amelyre érdemes odafigyelni.

A testi higiénia csökkenése
A higiénia csökkenése az egyik legszembetűnőbb jele annak, hogy hozzátartozónk már nem alkalmas arra, hogy gondoskodjon magáról. Természetes lehet, ha a külső megjelenés idősebb korban veszít a fontosságából, ezzel együtt az általános ápoltság hirtelen elhanyagolása azt jelezheti, hogy valami történt. Amire figyeljünk:
  ◾rossz testszag
  ◾zsíros és ápolatlan haj
  ◾mosatlan, szakadt vagy szokatlan ruházat
  ◾fogsor elhanyagolása

Elmagányosodás
Ha szerettünk ritkán hagyja el otthonát, hogy másokhoz kapcsolódjon és részt vegyen társadalmi eseményeken, illetve ha kevés barátja vagy családtagja látogatja, akkor elszigeteltséget tapasztalhat meg. A magány érzése pedig komoly hatással lehet a mentális, illetve fizikai egészségére. Mivel az életkor előrehaladtával az egyedüllét valószínűsége növekszik, sok idősnek közösségi tevékenységben való részvételre kell törekednie a másokhoz való kapcsolódás érdekében, és ebben mi magunk is támogathatjuk őket. Fontos azonban, hogy itt is a változásra és annak mértékére figyeljünk: ha mindig is magának való volt, ha korábban is csak néhány emberrel tartott kapcsolatot, ne erőltessük a nagyobb közösségi életet, ami ebben az esetben épp oly nagy kihívás lehet. Kisebb számú, aránylag rendszeres kapcsolatra azonban mindenkinek szüksége van.

Alultápláltság
Az alultápláltság depressziót, energiahiányt, fogyást és akár memória problémákat is okozhat – ezek közül például a fogyást könnyen észrevehetjük. Ha azt látjuk, hogy családtagunk hűtőszekrénye szinte üres, kérdezzük meg tőle, hogy milyen ételeket fogyaszt egy hét során. Ha nem jár el gyakran otthonról, akkor előfordulhat, hogy nem romlandó zacskós levesekre, tésztákra építi étkezését. Ezek a készételek rengeteg szénhidrátot, sót és ízfokozót tartalmaznak, vitaminokat és rostokan azonban egyáltalán nem, így nem az egészséges táplálkozás legjobb eszközei. Ez pedig különösen fontos azoknak az időseknek, akik krónikus betegségben, például cukorbetegségben vagy szívbetegségben szenvednek. Szervezetük specifikusabb és korlátozottabb étrendet igényel.

Feledékenység
Ahogy korábban már írtunk róla, a feledékenység önmagában nem egy korhoz kötött jelenség. Ugyanakkor tény, hogy a felejtés és zavartság egyre gyakoribb előfordulása korai jele lehet akár az Alzheimer-kórnak is, így ha ezt tapasztaljuk, az nem kerülheti el figyelmünket. Az Alzheimer-kór fokozatosan befolyásolja az emlékezetet, az ítélőképességet és az észlelést, míg végül az érintettek állandó felügyeletet igényelnek. Az olyan fontos napi feladatok elfelejtése, mint a gyógyszerek beszedése, a tűzhely kikapcsolása vagy ha elfelejtik levinni a kutyát sétálni, rendkívül veszélyes lehet.

A mobilitás változása
Ha hozzátartozójának nehézségei vannak az ágyból való felkeléssel vagy az otthonán belüli mozgással, valószínűleg nem kellene egyedül élnie. A mozgási nehézség szinte lehetetlenné teheti az olyan alapvető szükségletek kielégítését, mint például a mellékhelyiség használata, a tusolás vagy az étkezés. A gyenge mobilitás növeli az elesés kockázatát is, ami súlyos, esetleg életveszélyes sérüléshez vezethet.

Összességében az idős családtag iránti állandó figyelem sokat segít a megállíthatatlanul nehéz helyzetek megelőzésében.

/Bejegyzésünk a midwest-health.com blogjának felhasználásával készült./

Ossza meg cikkünket itt: