“Úgy beszélünk az öregedésről, mintha az teljes egészében veszteség lenne, de vannak nyereségek Találj nekem egy olyan idős embert, aki tényleg vissza akar térni a fiatalságához.”
Egy friss felmérés szerint az idősebb munkavállalók közel 80%-a állítja, hogy látott vagy tapasztalt már kor szerinti diszkriminációt a munkahelyén.
Az öregedés az egyik legigazságtalanabb paradoxon a munkaerőpiacon Az emberek több évtizedes kemény munkát végeznek, majd büntetésben találják magukat, amiért ezt tették.

„Szívszorító e-maileket kapok olyan emberektől, akik hihetetlenül jól képzettek, akik száz és száz e-mailt küldenek ki, és még csak választ sem kapnak” – mondta Ashton Applewhite, a This Chair Rocks című könyv szerzője az időskori munkakereséssel kapcsolatban. „Olyan kultúrában élünk, amely negatív üzenetekkel bombáz minket az öregedéssel kapcsolatban.”

A friss tanulmány szerint az öregedéssel kapcsolatban pozitívabb önképet kialakító személyek jobb funkcionális egészséget és hosszabb élettartamot tapasztalhatnak. És fordítva is igaz: a kutatások azt is mutatják, hogy a tudat alatt megjelenő negatív életkori sztereotípiáknak kitett idősebb emberek nagyobb valószínűséggel teljesítenek rosszul kognitív és fizikai feladatokban. „Az általunk internalizált életkori sztereotípiák olyan elvárásokat generálhatnak, amelyek önbeteljesítő jóslatként működnek” – mondta az egyik kutató.
A szorongásaink messze nincsenek arányban a valósággal. Gyakran például úgy gondolják a munkaadók, hogy az idősebb emberek kevésbé kompetensek a technológiai vívmányokkal kapcsolatban. A kor előrehaladtával azt feltételezik, hogy az idősebb kolléga nem tud megtanulni és elsajátítani bizonyos digitális készségeket. A kutatók azt javasolják, legyünk szkeptikusak az általánosításokkal kapcsolatban.
Habár a memória és a feldolgozási sebesség némi romlása gyakori az évek előrehaladtával, a szövegértés, az olvasás és a szókincs például olyan képességeink közé tartozik, amelyek az idő múlásával stabilak maradnak – sőt, a kutatások szerint még javulnak is.

„Ha nem tudod, hogy milyen stratégiai értéket és tapasztalatot hozol a piacra a munkában eltöltött évtizedek alatt, akkor alulértékeled magad.” – állítja John Tarnoff, karrier-coach.

Akit érdekel a téma, javasoljuk, hogy nézze meg A Kezdő című filmet . A film témája röviden: A menő netes divatcég az egyenlő esélyek jegyében idősebb gyakornokokat is hajlandó fogadni. De erre talán nem készültek fel: beállít hozzájuk egy 70 körüli öltönyös, diplomatatáskás úr (Robert De Niro), és munkát kér.

Forrásként használt cikk: www.cnbc.com/2022/03/20/how-older-workers-can-push-back-against-the-reality-of-ageism

Ossza meg cikkünket itt: