Kulisszatitkok – az idősügyi tanácsadó

❓Mi kell ahhoz, hogy jó idősügyi szakértő legyen valaki?

🔘Mint minden szakmában, az idősügyi szakértő esetében is kell egy csipet szakmai múlt. Azt meg kell hinteni jó nagy adag elkötelezettséggel, empátiával és szeretettel.

✴Korunkban már szinte közhelynek számít, hogy társadalmunk öregszik. Mégsem tudunk ezzel igazán mit kezdeni. Nem is feltétlenül azért, mert nincsenek jó megoldásaink, sokkal inkább a berögzült gondolkodásmód tart fogva minket. Sok esetben nem akarjuk észrevenni, hogy a kérdőjel már hatalmasra nőtt a fejünkben. Mit tegyek, ha…

Pedig…
🔸Az idősödés nem valami titkolandó dolog, hanem az emberi élet természetes velejárója.
🔸A fizikai korlátok előbb-utóbb mindenkit elérnek, de ezzel együtt is törekedhetünk arra, hogy teljes értékű életet éljünk.
🔸A szellemi fittség fenntartható, de az idő előrehaladtával átalakul, megváltozik. A mindennapi rutin feladatok helyett más gondolatok, tennivalók lesznek fontosak.

Először szeretteinket éri utol az öregség, majd minket. Vállaljuk fel nyíltan korunkat és tegyünk azért, hogy mindenkinek a lehető legjobb idős évei legyenek! Ehhez tiszta, egyenes beszédre és idősbarát szemléletre van szükség.

Az idősügyi szakértő sok-sok jó példát, modellt ismer, tudja, melyik megoldásnak, szolgáltatásnak melyek az előnyei és mik a kihívásai. Ez épp úgy egy szakma, mint a cipész vagy a kovács. Csakhogy ez LÁTHATATLAN. Miért? Mert nem merünk, szeretünk, akarunk beszélni az idősödés kihívásairól.

Az idősügyi tanácsadó elsődleges célja, hogy az adott körülmények között a legjobb életkörülményt biztosítsuk szeretteinknek, illetve magunknak. Ehhez azonban kristály tisztán látnunk kell a lehetőségeket és az akadályozó tényezőket. Tisztán, tehát nem a társadalom, a szomszéd vagy a falu megítélése alapján.

Sok esetben ehhez sok-sok beszélgetésre van szükség, amire érdemes rászánni az időt és az energiát. Véleményünk szerint az idősügyi szakértő nemcsak információt ad, hanem – amennyiben erre szükség van – képes segíteni, vezetni a beszélgetés fonalát is.

Ha ez ma még egy járatlan út, érdemes rajta együtt útra kelnünk. Reméljük, sokan tartanak velünk!

Ossza meg cikkünket itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük