Dr. Lindsay Jones-Born írását tolmácsoljuk az A place for mom oldalról

A megfelelő étkezés minden életkorban fontos, de nagyobb jelentősége van idősebb korban, amikor a táplálkozási igényeink megváltoznak. A kielégítő tápanyagbevitel fontos az egészség, az életminőség és a vitalitás fenntartásához is. A szomorú tapasztalat viszont az, hogy különböző okok miatt sok idős ember nem táplálkozik megfelelően, és ez könnyen vezethet alultápláltságukhoz.

Az életkor előrehaladtával testünk működése folyamatosan változik

Ahogy öregszünk, romlanak érzékszerveink, változik szervezetünk élettani működése, ezek mellett végbe mennek egyéb életkorral összefüggő változások is. Ezek együtt vannak hatással testünk működésére, étkezésünkre, így tápanyagbevitelünkre és általános egészségi állapotunkra.

Érzékszervi változások

Az életünk későbbi szakaszaiban bekövetkező érzékszervi változások mind befolyásolhatják táplálkozásunkat. Hatással van étkezési szokásainkra a hallás, a szaglás és az ízlelés változása is.

Hallás: Amikor egy étteremben vagy egy társasági eseményen nem tudunk beszélgetni asztaltársainkkal, az frusztrációt okozhat, és jelentősen csökkenti magának az étkezésnek az élményét is. Mindez hatással van a kielégítő táplálkozásunk fenntartására.

Szaglás: A szaglás kulcsfontosságú az ételválasztásban. Így amikor a szaglásunk romlik, és egyre kevésbé járul hozzá az étkezés élményéhez, szegényesebbé válik ételválasztásunk is.

Ízérzékelés: Az egyik leggyakoribb panasz az idősebbek részéről az ízérzékelés romlása. Ahogy az ízlelőbimbók száma csökken, úgy csökken a sós és az édes ízek érzékelése is, ami gyakran egyszerűen keserűbbé vagy savanyúbbá teszi az ételek ízét. Ez azt eredményezheti, hogy kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.

Fiziológiai változások

A táplálkozási szükségletek változásának egyik oka a későbbi életszakaszban bekövetkező fiziológiai változások.

Energia: Az energiafelhasználás általában csökken az életkor előrehaladtával, mivel lassul az alapanyagcsere és a csökken a fizikai aktivitás, ezáltal csökken a kalóriaszükséglet is.

Funkcionális változások: Szervezetünkben csökken a veseműködés, változik a testösszetétel, és az idegrendszer változásai is elkezdődnek.

Egyéb öregedéssel kapcsolatos változások

A testfunkció egyéb változásai szintén hatással lehetnek a táplálkozásra.

Fogazat: A fogak összetétele (beleértve a fogak számát, elrendezését és állapotát) változhat. A fogak elvesztése és/vagy a rosszul illeszkedő fogsor a kemény és ragacsos ételek elkerüléséhez vezethet. A fogászati problémákkal küzdő idősek emiatt elkerülhetik egyes gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, nem esznek például almát vagy nyers sárgarépát.

Emésztőrendszeri változások: A krónikus gyomorhurut, a székrekedés, a késleltetett gyomorürülés és gázképződés a gyümölcsök és zöldségek, valamint más egészséges ételek elkerüléséhez vezethet.

Ezek a tényezők önmagukban hozzájárulhatnak az idős emberek nagy részének alultápláltságához. Emellett arra is rávilágíthatnak, hogy mennyire fontos a gondozók és az időskorba lépők oktatása a speciális étrendi szükségletekről, valamint az idősek étrendjéről és táplálkozási igényeiről.

Idősek, alultápláltság és vitaminhiány

Az idősek körében tapasztalható, változó mértékű alultápláltság összefüggésben van a vitamin- és kalciumhiánnyal, de következik a hiányos táplálkozással összefüggő tápanyaghiányból, vagy a kiegyensúlyozatlan étrendből is. Az orvosok számára az alultápláltság mögötti okok kiderítése ma már nem olyan nyilvánvaló, mint például a skorbut idején volt, hiszen ma az alultápláltság sokszor olyan enyhébb tünetekkel jelenik meg, mint például az étvágytalanság, az általános rossz közérzet vagy az általános érdeklődés és jólét hiánya.

A táplálkozási eredetű gyakori hiányosságok közé tartozik az A-, B-, C-, D- és E-vitamin, a folsav és a kalcium nem megfelelő bevitele, de az alultápláltság olyan akár az alábbi társadalmi-gazdasági kockázati tényezők eredménye is lehet:

  • félelem a személyes biztonságtól (ami befolyásolja a bevásárlási képességet)
  • egészségbiztosítás hiánya (ami az alultápláltság észrevétlenségét okozhatja)
  • pénzügyi gondok
  • intézményben való elhelyezés vagy kórházi kezelések (ezek az intézmények nem mindig biztosítják a megfelelő táplálkozást)
  • érdektelenség a főzés vagy az egyedül evés kapcsán
  • házastárs vagy családtag elvesztése

Hogyan lehet javítani az idősek táplálkozását?

Nyilvánvaló, hogy a helyes táplálkozás létfontosságú szerepet játszik az idősek életminőségében, ezért döntő fontosságú a megelőző orvosi segítség és a helyes étkezési szokásokra való összpontosítás.

Az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy kövessünk egy kifejezetten az idősek számára kialakított étkezési tervet (ilyet találhatunk többet is az Interneten, de még jobb, ha táplálkozási szakemberhez fordulunk).

A megfelelő táplálkozás, valamint a zsírok és tápanyagok megfelelő bevitele segít abban, hogy az idősebbek életerősebbek, és végső soron egészségesebbek legyenek. Az előre kialakított étkezési terv szerinti táplálkozás egy olyan megelőzési forma, ami sokkal hatékonyabb, mint a későbbi beavatkozások.

Mi a helyzet a nyelési nehézséggel élő idősek táplálkozásával?

A dysphagiával (nyelési nehézséggel) élő emberek a legtöbb esetben nehezen tudják lenyelni a szilárd ételeket. A Michigani Egyetem vizsgálatai azonban rámutattak arra, hogy az ezzel élő emberek a folyadékok lenyelésével is sokszor megküzdenek. Sokszor úgy tűnhet, mintha megfulladnának a víztől.

Amikor az idősebbek nehezen tudják lenyelni a szilárd anyagokat, az ételek pürésítésével könnyítjük meg azok lenyelését. Ironikus módon ugyanez a megoldás a folyadékoktól fulladó emberek vízfelvételének biztosítására is szolgál, mert a pürésítés besűríti a folyadékot. A pürésített ételek fogyasztása ezáltal csökkenti a kiszáradás kockázatát, miközben segít a nyelési problémák megoldásában is.

A Virginiai Egyetem azt is javasolja, hogy az ételek pürésítéséhez tejet vagy tápturmixokat is használjunk, mivel ez segíti az idősebbek számára a kalciumnak és az egészséges zsíroknak a bevitelét. Az alapvető tápanyagok, mint például a kalcium, minden életszakaszban fontosak a szervezet számára, de különösen fontosak az idősek számára, akiknek csontjai az életkor előrehaladtával törékennyé válnak.

Az eredeti angolnyelvű cikket itt találja:
https://www.aplaceformom.com/caregiver-resources/articles/senior-nutritional-needs

Ossza meg cikkünket itt: