Ahogy az emberek idősödnek, gyakran szükségük van különféle szintű támogatásra, gondozásra. Az otthoni környezetben nyújtott gondozás és ápolás az idősek számára biztosítja a méltóságteljes és kényelmes életet, lehetővé teszi számukra, hogy otthonuk kényelmében maradjanak. Az otthon a megszokott környezet biztonságot és nyugalmat nyújt az idősek számára.

Az otthonápolás nagyon megterhelheti a családi kasszát, de fontos felismerni az otthonápolással járó kihívásokat amennyiben magunk akarjuk végezni. Mindenképp érdemes megkeresni azokat az erőforrásokat és segítségnyújtási lehetőségeket, amelyek megkönnyíthetik az idősödéssel járó folyamatot, ami akár hónapokig, évekig is elhúzódhat.

Vajon megengedhetjük-e magunknak?

Az árak számos tényezőtől függnek, amelyek változhatnak az egyes régiókban és az egyéni szükségleteknek megfelelően. Néhány fontos tényező, amelyek befolyásolják az otthonápolás költségeit és amire talán nem is gondolunk.

Szolgáltatás típusa

Az árak függnek attól, hogy milyen típusú otthoni szolgáltatásra van szükség. Elsősorban két típusú szolgáltatás jön szóba az otthonápolás során; a gondozás és a szakápolás. Előbbi nincs végzettséghez kötve, utóbbi azonban egészségügyi főiskolai tudással rendelkező szakembert feltételez. Egyértelműen látható, hogy a tapasztaltabb és magasabb képzettséggel rendelkező szolgáltatók, magasabb díjakat számolnak fel.

Az idős ember ellátási igénye

A néhány órás bevásárlástól kezdve a teljesen magatehetetlen idős ember ellátásáig nagyon széles a paletta. Az otthonápolást végző szakember az otthonápolási munka nehézségétől függően is módosítja általában az árat.

Időtartam, gyakoriság, napszakok

Az árak változhatnak attól függően, hogy mennyi időre vagy gyakorisággal van szükség az otthonápolás szolgáltatásokra. Például napi rendszerességgel igényelt ápolás magasabb költségekkel járhat, mint a heti vagy havi alkalmak.

Fontos tényező, hogy a szolgáltatók általában magasabb órabért kérnek pár óra esetén, míg a magasabb óraszám órabére alacsonyabb. A 24/7-es felosztás azt jelenti, hogy a hét minden napján, 24 órás felügyeletre van szükség. Ez sok esetben a leginkább költségesnek tűnő megoldás. Ugyanakkor gyakran kevesebbre jön ki hó végén (az órabér megállapítás miatt), mint a 12 órás napi ellátás.

A 24/7-es felosztás esetén nagyon fontos, hogy váltótársat is kell keresnünk a gondozó, illetve ápoló számára, illetve mindenképp át kell gondolnunk, hol, milyen körülmények között tudjuk elhelyezni a szolgáltatót az idős ember lakásában. Hosszabb gondozás, ápolás esetén szükséges egy szeparált rész, megfelelő ágy, fürdőhasználat biztosítása.

Területi különbségek

Az árak jelentősen változhatnak a földrajzi területtől függően. A nagyvárosi területeken általában magasabbak az árak, míg a vidéki területeken alacsonyabbak lehetnek.

Nézzük az otthonápolás árakat

A fenti megfontolások alapján csak minimum-maximum árakat lehet meghatározni. A 24 órás ellátás minimum óradíja a Seniorcentrum platformon 1.000 Ft, azaz akár 300.000 Ft-ot is kifizethetünk hó végén az otthonápolásra. A pár órás ellátásért körülbelül 5.000 Ft-ot kérnek a szakemberek óránként.

Hogyan tudunk spórolni?

Számos önkormányzat már biztosítja a házi gondozást, ami több területet is magába foglalhat. Legyen szó az étkezés házhoz való kiszállításáról, alapvető bevásárlásról, gyógyszerek beszerzéséről. Habár a szociális szolgáltatások többségéért – és így az idősellátásért is – díjat kell fizetni a jövedelmünk alapján. A térítési díjat jövedelmünk (egyes ellátások esetén a közös háztartásban élők egy főre eső jövedelme) alapján állapítják meg, melyről az ellátás iránti kérelmünk beadásakor nyilatkoznunk kell.

Hogyan induljunk el?

Blog cikkünkben talál néhány hasznos tippet arról, hogyan érdemes nekikezdeni a szervezési kérdéseknek, ha idős hozzátartozója mellett otthonápolásra van szükség. Ezen felül a Seniorcentrum platformon részletesen kereshetőek és foglalhatóak a szakemberek a vállalt feladatok, szolgáltatás biztosításának helyszíne és időtartama szerint. Érdemes tájékozódni a felületen, hiszen regisztráció nélkül megismerhetőek az otthonápolás költségei.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

Ossza meg cikkünket itt: