Nancy Meyers, a Kezdő című filmje izgalmas karakterekkel mutatta meg nekem, hogy sok minden mellett milyen dolgokat is tanulhat 30/40-es generációnk az idősebb korosztályoktól.

A nyugodt tempó
Jules (Anne Hathaway) egy fiatal, megállíthatatlan tempójú, temperamentumos lány, és ilyen az általa vezetett filmbéli divatcég is: ha nem reagálnak azonnal a vevők igényeire, súlyos profitot veszítenek, így hát folyamatos a hihetetlen tempó. Ide csöppen bele a 70-es öltönyös úr, Ben (Robert De Niro) senior gyakornokként. Amikor már minden szalad, és a hullámok is egyre inkább csapdosnak, ő lesz az, aki nyugodt, megfontolt és higgadt jelenlétével bástyaként lép fel Jules életében: segít lelassítani, megállni és értékelni egy pillanatra a dolgokat, éppen, amikor kell.
Az az érzésem, hogy a filmen túli világban is ma minden szalad, hogy le ne maradjunk valamiről. A 70 éves Ben megmutatja nekünk, fiataloknak, hogy ha nem szaladunk annyira, akkor épp meg tudjuk élni mindazt, amiről nem akartunk lemaradni.

Az elismerés
A filmben feltárulkozó divatcégnél magas az elismerés kultúrája, a teljesen nyitott terű irodában bárkinek rázzák a jó teljesítményért járó harangot, amelyhez taps is jár. De Jules, a történések közepén már elfelejtette ennek az értékét, nehezen ad elismerést közvetlen környezetének, és leginkább saját magának. Ben erre is megtanítja, és felhívja figyelmét arra, mennyire fontos mindaz, amit az általa vezetett cég létrehoz, és mennyire sokat tesznek bele a cég alkalmazottai. Érdemes őket elismerni. És megkéri Julies-t arra is, hogy ne feledkezzen meg arról, hogy elismerje annak a fiatal nőnek a munkáját, aki nőként és anyaként a semmiből létrehozott valami csodálatosat. Ismerje el, és becsülje meg saját magát is. Ben, a 70 évesek megfontoltságával és éleslátásával ezt is megtanítja nekünk.

Hogyan viselkedjünk férfiként
A menő divatcég fiatal férfi alkalmazottai körében már-már misztikusnak hat az öltönyös, diplomatatáskás idősebb úr megjelenése, mégis hamar megtalálják a hangot egymással – Ben apafiguraként támogatja a srácokat. A kitűrt pólók, illetve Ben nyakkendője két külön világot képviselnek. Amikor azonban a fiúk udvarolni próbálnak, váratlanul értelmet nyer az addig idegen ingviselet, és Bentől kezdik el megtanulni, ellesni, hogyan is kell férfiként viselkedni – kívül-belül.

Alázat
Az eddigi leírásból úgy tűnhet: Ben a “mindenttudó öreg” a háznál, de ez nem így van: Ben, az ő 70 éves szemével hihetetlen alázattal képes meglátni az értéket mindabban a világban, amit ma a két generációval fiatalabbak teremtenek, miközben ő maga egész aktív életében olyasmi gyártását irányította vezetőként, ami ma már nem kell senkinek: telefonkönyvet. És ahogy a film címe (A kezdő) is mutatja, képes 70 éves fejjel is új életet kezdeni egy olyan helyen, ami teljesen más értékrendre épül, mint amit ő megszokott.

Önnek van hasonló filmes élménye, amelyben generációk tanulnak egymástól? Ossza meg velünk a bejegyzés alatt!

Ossza meg cikkünket itt: