Nem tudok beszélni a szüleimmel arról, mi lesz akkor, ha ők már nem tudják ellátni magukat. Istennek hála, még teljesen egészségesek, édesanyámnak elég egy kis vérnyomáscsökkentő. Édesapámnak ugyan öt évvel ezelőtt volt egy szívműtétje, de azóta jól tartja magát. Csak a magas emelkedőket nem bírja már annyira.

Mivel a barátnőm édesapja egyik percről a másikra esett ágynak (rosszul esett, és combnyaktöréssel sürgősen műteni kellett), én is elkezdtem gondolkodni, mi fog történni, ha egyiküket már gondozni kell. Egy vasárnapi ebéd alkalmával fel is hoztam a kérdést, de éles elutasításba ütköztem.

Pár hét múlva újra próbálkoztam, de ugyanazokba a falakba ütköztem, s ismét oda lett a vasárnapi ebéd semleges hangulata. Nem a pillanatnyi heves reakciójuk zavart annyira – bár nem értettem, miért ennyire tabutéma ez – hanem, hogy azóta is bennem van a feszültség, és nem tudom, a beszélgetésnek hogyan fussak neki újra.

Ezekben az esetekben alkalmas lehet a megrekedt beszélgetés megindításához, az álláspontok újra fogalmazásához az ún. mediáció. A mediáció alkalmával nincs másról szó, mint arról, hogy a vitában álló felek képesek legyenek képviselni a saját érdekeiket, és azokat ütköztetni is tudják, oly módon, hogy közben tiszteletben tartják és figyelembe veszik azt, amit a másik mond és érez.

Lényeges pont a mediáció során, hogy a folyamatban a felek önkéntesen vesznek részt. A mediátor feladata, hogy segítse a köztük zajló kommunikáció megindítását, megtalálják a közös nevezőt és megállapodásra, nyugvópontra helyezzék a beszélgetést. Így a mediátor semmiképp nem tanácsadó, hanem egy pártatlan szereplő a vita, konfliktus rendezése során.

A mediáció lehetséges, hogy érzelmileg megterhelő a család számára. Ez teljes mértékben rendben van. Hiszen ezek sokszor nem egyszerű témák. Mégis azt gondoljuk, a mediáció hatékony út ahhoz, hogy megismerjük mindegyik szereplő álláspontját, véleményét és így eljussunk valamilyen mindenki számára elfogadható, megnyugtató megoldáshoz.

Következő blog bejegyzésünkben részletesen bemutatjuk, hogyan zajlik egy mediációs ülés.

/Forrás: Dr. Fellegi Borbála, www.foresee.hu/

Ossza meg cikkünket itt: