Cikkünkben megnézzük, pontosan mit is takar a fizioterápia, illetve összeszedjük, mi minden tartozik ide.

World Confederation for Physical Therapy (Fizioterápia Világszövetség) meghatározása szerint: „A fizioterápia olyan egészségügyi szolgáltatás, ahol a fő cél a tágan értelmezett mozgásos funkcionális képességek szinten tartása, illetve helyreállítása, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, gyógyítása és a rehabilitáció. A fizioterápia végső célja az egyén egész életén át tartó mozgásképességének lehetőség szerinti fejlesztése, a sérült mozgásfunkció megőrzése, javítása, illetve helyreállítása a fizioterápia eszközrendszerén keresztül.”

Lényegében a fizioterápia nem más, mint fizikai vagy kémia energiákkal történő gyógyítás. Egyik legismertebb és legszélesebb területe a gyógytorna, ami a mozgást használja a kitűzött célokelérése érdekében.

A fizioterápia különböző fajtái

ELEKTROTERÁPIA: Beavatkozásnak az elektromosságot használja, elsősorban a keringés javítására, fájdalomcsillapításra. A kisfrekvenciás kezelések a fájdalomcsillapítás mellett növelik a véráramlast, csökkentik a gyulladást, és serkentik a regenerációt. A középfrekvenciás kezelések elsősorban a tünetek enyhítésére (pl. ödéma felszívódás, gyulladáscsökkentés), míg a nagyfrekvenciás kezelések hőhatás segítségével túlfeszült izmok, krónikus gyulladások kúrálását támogatják. Ide tartozik még a magnetoterápia, vagyis a mágneses térrel való kezelés.

FOTO- és HELIOTERÁPIA: Míg a helioterápia közvetlenül használja a természetes napsugárzást kezelésnek (napkúra), a fototerápia mesterségesen állítja elő a napfénykezelés hatásos alkotóelemeit (az ultraibolya sugárzás, infravörös sugárzás, a lézerkezelés és a látható fény tartozik ide).

TERMOTERÁPIA: A testünkhöz képest hideg vagy meleg hőenergiát használó alkalmazás, ilyenek a borogatás, a pakolás, a szauna, vagy a hőlégkamra, gőzkamra használata.

HIDROTERÁPIA: Ez az eljárás a víz hatását, leginkább hőmérsékletét és felhajtóerejét használja ki. A nedves borogatások és pakolások mellett a víz alatti torna, a súlyfürdő, vagy a vízsugármasszázs is ide tartozik. Szinte mindannyian ismerjük egy hidegzuhany vagy a hidegvízben való úszás frissítő hatását, ugyanígy gondolhatunk a különböző hőfokú (melegvizes) kezelések jótékony hatására is.

MECHANOTERÁPIA: Torna, masszázs, vagyis azok a kezelések, amelyek mozgással, mozgatással járnak, de ide tartozik az ultrahang kezelés is.

KLÍMATERÁPIA: Ez a terápia a különböző éghajlatok jó tulajdonságait használja ki. Ilyen például a tiszta, sós és nedves levegőjű tengerparti klíma, az alacsony páratartalmú, napsütéses alföldi klíma, a minimális légszennyezettségű és pollenkoncentrációjú magashegyi klíma, vagy az állandó hőmérsékletű, légszennyezettségtől és pollenektől mentes barlangi klíma.

BALNEOTERÁPIA: A gyógyvíz, a különböző iszappakolások és ivókúrák gyűjtőneve.

INHALÁCIÓS KEZELÉSEK: Ionok, gyógyvizek, illetve porlasztott gyógyszerek bejuttatása a légutakba.

ÉTRENDI KEZELÉSEK: Ide tartoznak a különböző diéták (például cukor vagy epe kímélő diéták), melyek az idősellátásban nyújtott étkeztetésekben mind megtalálhatóak.

Ossza meg cikkünket itt: