Rólunk

Független tanácsadói közösségünk az öregedéssel járó nagy döntések meghozatalát hivatott támogatni. Célunk, hogy az időseknek, illetve az őket támogató családoknak a fellelhető erőforrások teljes skáláját megmutassuk – legyen szó az életvitelben történő változásokról, az otthoni ápolásról, vagy akár egy idősotthoni elhelyezésről. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a hozzánk fordulók az elérhető palettáról a saját legjobb megoldásukat találják meg. A családtagokkal együtt meghozott döntések esetén pedig elhivatottak vagyunk olyan közös nevező kialakításában, amely minden szereplő számára a leginkább kielégítő megoldást eredményezheti.

A hozzánk fordulókat végig vezetjük az elérhető idősellátás útvesztőjében, körüljárva annak személyi, személyközi, egészségügyi, jogi és anyagi szempontjait. A velünk kapcsolatba lépő így sok időt, energiát és pénzt spórol meg a megfelelő döntés meghozatalához vezető úton. Ha döntése megszületett, a választott ellátással kapcsolatos további kérdések, vagy akár jogorvoslattal kapcsolatos tanácsadás mentén természetesen ezt követően is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

CSILLAG GABRIELLA, a Seniorcentrum alapítója • Pályám elején szociális munkát, mediációt és családterápiát tanultam – ezekkel indultam el azon az úton, ahol jellemzően nagyobb projektek keretében több hátrányos helyzetű társadalmi csoporttal dolgoztam, kiemelten női csoportok tagjait támogattam. Munkám során, a hagyományos családi szerepek kihívásai mellett, gyakran fókuszba került az otthonunkban végzett láthatatlan munka női oldala, amely most, a Seniorcentrumban végzett tevékenységeim során ismét központi helyre került, hiszen jellemzően a nők azok, akik az idősebb családtagok gondozását végzik. 

A centrum közösségén belül javarészt ennek az egyensúlynak a helyreállításán dolgozom, egy szemléletváltáson, amely lehetővé teszi, hogy az érintett családok nőtagjai ne vigyenek túlzott terhet a vállukon. Emellett rendkívül fontos számomra minden olyan törekvés, ami az időseket – mint markáns társadalmi csoportot – láthatóvá teszi, valamint segít ledönteni a velük és az őket ellátó szociális hálóval kapcsolatos sztereotípiákat.

MÜLLER CSABA, a Seniorcentrum alapítója • Hat évig dolgoztam mozgásukban korlátozott emberekkel, amikor a szociális területen indult pályámon vezetői szerepbe kerültem. Az ezt követő másfél évtizedben szociális, gyermekvédelmi és egészségügyi intézmények fenntartói feladatait támogattam ebben a szerepkörben, illetve időseket ellátó intézmények irányításában szereztem tapasztalatokat. Kiválóan tudtam kamatoztatni az intézményekben coaching tudásomat, amely során egyéni tanácsadást nyújtottam személyes problémák feltárásához, feloldásához. Javarészt a szociális szakmai múltamra és a coaching munkám során szerzett tapasztalataimra építem a Seniorcentrumban végzett támogató munkát.

Tapasztalataim szerint az idősödéssel kapcsolatos kihívások felbukkanása esetén az érintett idősek, illetve családok egy olyan számukra ismeretlen, érzelmileg terhelt időszakon mennek keresztül, amikor a problémáikat értő (és megértő) szakértő támogatása sokat jelent. Éppen ezért a Seniorcentrum közösségében azért dolgozom, hogy a hozzánk fordulók a lehető legnagyobb magabiztosság megélése mellett dönthessenek a jövőjük felől.

KUN ZSUZSA • Életpályám pedagógusként indult, de hamar felismertem, hogy nem az iskola az én terepem, hanem a felnőttoktatás. Később szociológus és szociálpolitikus lettem, energiáimat a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére igyekeztem minden munkakörömben fordítani. Mindemellett 18 éves korom óta tanítok, ma is, felnőtteket. Szeretem, hogy a közös tanulási folyamatban építhetek élettapasztalataikra, tudásukra.
Közel húsz év jógagyakorlás után, túl a fiatal felnőtt koron határoztam el, hogy jógaoktató leszek és megpróbálom átadni másoknak mindazt, amit én a jógától kaptam. Leginkább bádogembernek mondanám magam, akiből már gyermekként is hiányzott minden hajlékonyság.

Hihetetlen mozgásigényem mellett a testmozgás kötött formái inkább kudarcot hoztak számomra. A jóga nagy változást hozott. Rádöbbentem, hogy én vagyok a saját testem és lelkem ura, nem kell másokhoz viszonyítanom magam, a fejlődésem csak önmagamhoz képest értelmezhető. Ez hihetetlenül jó érzéssel és optimizmussal tölt el.
Szenvedélyesen szeretek jógát tanítani, mert nap mint nap tapasztalom, hogy a jóga olyan eszköz a kezünkben, amellyel  életünket jobbra fordíthatjuk. 62 évesen egészségesen és rendszeres gyógyszerszedés nélkül élek.
A centrum közösségén belül ezt szeretném átadni: „A Jóga gyakorlásával felülkerekedhetsz minden nehézségen és megszüntethetsz minden gyengeséget. A Jóga gyakorlásával a szenvedést üdvösséggé változtathatod, a halált halhatatlansággá, a szomorúságot örömmé, a kudarcot sikerré és a betegséget tökéletes egészséggé. … Alvásod pihentető lesz. Megnő az energiád, az életerőd, az élethosszod és az egészséged szintje.” – Szvámi Sivánanda

HUSZTI KORNÉLIA • Mióta az eszemet tudom, tanító néni szerettem volna lenni.  Nem volt egyszerű, nem lévén jó énekhangom, de az lettem. 20 évig tanítottam, alsó tagozatban kis gyerekeket. Éneket nem, rajzot, művészeti technikát igen. Ami igazán érdekelt az oktató-nevelő munkában, az leginkább a nevelés volt, legfontosabbnak mindig a gyerekek lelki fejlődését tartottam.

Megélhettem, több osztályomban is, hogy egy csapat lurkó egymásra odafigyelő, egymást segítő közösséggé formálódott.

Az életem úgy alakult, hogy váltanom kellett, így lettem biztosítási tanácsadó.  Kis idő múltán az egyik biztosító képviseletéről felkértek, a biztosítási tapasztalat és a tanítói pályafutásom okán oktatónak. Ismét elememben voltam, hiszen itt is a személyiségfejlődés volt a fontos momentum, amire nagy hangsúlyt fektettem az elméleti ismeretek mellett a gyakorlati képzéseken is.

Vállalkozóként kiteljesedett az életem. Biztosítói tanácsadóként folyamatos kapcsolatban vagyok ügyfeleimmel, akik közül többek barátaim is. Sok esetben nem is tudjuk, mi volt előbb, a „biztosítás” vagy a barátság. Nagyon érdekel munkám mellett a természetgyógyászat, a lélek működése, így ezekre is mindig jut idő, és ezekkel lett kerek az én világom.

Rólunk mondták