Az idős embereknél gyakran előfordul, hogy a vérnyomás emelkedik. Ezt a jelenséget hipertóniának nevezzük, és számos tényező járulhat hozzá, mint például az artériák merevedése (atherosclerosis), a vesefunkció romlása, és a hormonális változások.

Amikor arról beszélünk, hogy hogyan alakul a vérnyomás, idős korban két értéket kell figyelembe vennünk; az ún. szisztolés vérnyomás a felső érték, míg a diasztolés vérnyomás az alsó érték.

Az artériák, főleg az aorta rugalmasságának csökkenése következtében, a szisztolés vérnyomás jellemzően növekszik, a diasztolés inkább csökken.

Míg 50 év alatt gyakori az emelkedett diasztolés vérnyomás (az alsó érték 90 Hgmm feletti), az idősebbeknél többnyire izolált szisztolés hypertoniáról beszélhetünk, azaz kizárólag a szisztolás vérnyomás emelkedik.

Milyen kockázattal kell számolnunk az időskorban fellépő magas vérnyomás esetén?

Jó tudni, hogy a sokáig lappangó, komolyabb tünetet nem is okozó magas vérnyomás különösen veszélyes lehet, mivel növeli a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus, a stroke és a szívelégtelenség kockázatát. Emellett a magas vérnyomás hozzájárulhat a vesebetegségek és a látásproblémák kialakulásához is.

Ezért az idős emberek vérnyomását rendszeresen ellenőrizni kell. A vérnyomás méréséhez használhatunk hagyományos vérnyomásmérőt, vagy otthoni vérnyomásmérőt, amely könnyen használható és lehetővé teszi a rendszeres ellenőrzést. A diagnózis felállításához több mérés eredménye szükséges, mivel a vérnyomás változó lehet a nap folyamán.

Hogyan mérjük megfelelően a vérnyomást?

A vérnyomás megfelelő mérése elengedhetetlen a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében. Az előírások betartása segít abban, hogy megbízható eredményeket kapjunk, és időben felismerjük a vérnyomás változásait, ingadozásait.

Készüljünk fel a mérésre

Üljünk nyugodtan egy csendes helyen, ahol nem zavar semi legalább 5 percen keresztül.

A mérés előtt legalább 30 perccel ne fogyasszunk koffein tartalmú italt.

Üljünk egyenes háttal, lábunk legyen a padlón, karunk pedig a szív magasságában.

Hogyan történjen a mérés folyamata?

A vérnyomásmérő mandzsettát helyezzük a felkarunkra, a könyök fölött körülbelül 2-3 cm-rel. A mandzsettának szorosan kell illeszkednie, de nem szabad túl szorosnak lennie.

A kart tartsuk lazán és mozdulatlanul az asztalon vagy a széken, szív magasságában.

A mérést követően a készülék kijelzi a szisztolés (felső) és diasztolés (alsó) vérnyomás értékeket, valamint a pulzust.

Hogyan biztosíthatjuk a mérés pontosságát?

Legalább két-három mérést végezzünk, és az eredményeket átlagoljuk. A mérések között legalább 1-2 percet várjunk.

Lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban mérjük meg a vérnyomásunkat, hogy összehasonlíthatóak legyenek az eredmények.

Rögzítsük az eredményeket

Jegyezzük fel az eredményeket egy naplóban vagy használjunk digitális alkalmazást a mérések nyomon követésére. A háziorvosunknak szüksége lesz a naplóra, amelyet készítünk az esetleges gyógyszer megfelelő beálításához.

Tippek a pontos méréshez

Ne mérjünk vérnyomást közvetlenül fizikai aktivitást követően, illetve étkezés közben, mert ezek befolyásolhatják a vérnyomást.

Maradjunk csendben a mérés folyamán, a beszéd emelheti a vérnyomást.

Viseljünk olyan ruhát, ami nem szorítja el a karunkat.

Az időskori magas vérnyomás és egyéb betegségek, elváltozások

Az időskori magas vérnyomás kezelése számos tényezőtől függ, és egyéni megközelítést igényel. Az idős korral járó elváltozások figyelembevétele és azok megfelelő kezelése kulcsfontosságú a vérnyomás hatékony szabályozásában.A kezelés során az orvosoknak folyamatosan monitorozniuk kell a betegek állapotát, és szükség esetén módosítaniuk kell a kezelési tervet.

Néhány példa arra, amikor az orvos bizonyosan nagy körültekintéssel fog eljárni a magas vérnyomás kezelése során.

Artériák Merevedése (Atherosclerosis): Az érelmeszesedés gyakori az idős embereknél, és hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Az artériák merevedése megnehezíti a szív számára a vér pumpálását, ami növeli a szisztolés vérnyomást.

Csökkent Vesefunkció: A vesék szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában, és az idős korban gyakori vesefunkció csökkenés növelheti a vérnyomást.

Cukorbetegség (Diabetes Mellitus): Az idős emberek között gyakori a cukorbetegség, amely tovább növelheti a vérnyomás szabályozásának nehézségeit.

Szívelégtelenség: Idős korban gyakoribb a szívelégtelenség, amely súlyosbíthatja a magas vérnyomást.

Idegrendszeri Változások: Az időskorral járó idegrendszeri változások, mint például az autonóm idegrendszer működésének változásai, szintén befolyásolhatják a vérnyomást.

Gyógyszerkölcsönhatások: Az idős emberek gyakran többféle gyógyszert szednek, ami növeli a gyógyszerkölcsönhatások kockázatát.

Összességében tehát az idős korban jelentkező magas vérnyomás kezelésének elhanyagolása súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat. A kezelés azonban különös figyelmet igényel az idős emberek speciális szükségleteire és állapotára. Az orvosoknak figyelembe kell venniük az egyéni egészségi állapotot, és személyre szabott kezelési tervet kell készíteniük a legjobb eredmények elérése érdekében.

A megfelelően kezelt vérnyomás hozzájárulhat a hosszabb, egészségesebb élethez, és csökkentheti a súlyos szövődmények kockázatát.

Gondozóink és ápolóink mindegyike felkészült szakember, akik az időskori magas vérnyomás nyomon követésével tisztában vannak. Amennyiben az idős ember ellátását a család már nem tudja megoldani, érdemes keresni és foglalni szakembert a Seniorcentrum platformon.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

Ossza meg cikkünket itt: