Az otthongondozás rendszere állami, önkormányzati szinten Magyarországon rendkívül korlátozott mértékben működik, és az idősotthonokba sem egyszerű bekerülni, sem állami, sem magánúton. Az is kérdés, hogy az idős hozzátartozónk egyáltalán szeretne-e intézményi elhelyezést.

Látható, hogy a családokon, elsősorban a családok középkorú, női tagjain, óriási a teher az idős szülő otthoni ápolása miatt, miközben meglehetősen nagy információhiánnyal küzdenek.

A Seniorcentrum platformot a gyors, megbízható segítséget kereső családoknak hoztuk létre. Egyúttal azok számára is megoldást nyújtunk, akik előre végig szeretnék gondolni az idős szülő otthoni ápolását.

Tippek, azonnali segítségek

Fontos megértenünk és felkészülnünk arra, hogy milyen lépéseket tehetünk a sikeres és hatékony ápolás érdekében. Íme néhány hasznos tipp, amelyek megkönnyítik a gondolkodást, tervezést.

Ismerjük fel a szükségleteket

Minden idős szülő más és más igényekkel rendelkezik. Fontos, hogy megismerjük és megértsük, milyen típusú gondozásra van szüksége az ellátandó személynek jelenleg vagy a jövőben (már amennyire előre tervezhető). Ez lehet akár fizikai segítségnyújtás, orvosi-gyógyászati ellátás, társaság, közösség biztosítása vagy akár lelki támogatás.

Az otthoni környezet

Az otthoni környezet idős-barát kialakítása segíthet abban, hogy otthonosabban és biztonságosabban érezze magát az ellátandó személy. Fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő bútorokról, világításról és egyéb eszközökről, amelyek segíthetnek a mindennapi tevékenységek megkönnyítésében. A lakás ergonómiai változtatását érdemes idejében végiggondolni, hiszen akkor még költséghatékony módon, a szükséges átalakításokat a család pénztárcájához igazítva végezhetjük el, szerezhetjük be a megfelelő eszközöket.

Intézményi elhelyezés

Ha intézményi elhelyezésben gondolkodunk, érdemes kikérnünk szakember tanácsát. Ismerjük meg, milyen szempontok alapján találjuk meg a megfelelő idősotthont. Nagy nehézséget okozhat az idős szülő szándéka ellenére meghozni az idősotthon melletti döntést. Sokszor azonban segíthet egy idősellátásban jártas szakember személye, aki felkészíti a szülőt. Elmondja, mire számíthat, ha az intézménybe költözik. Gyakran ugyanis az ellenállás gyökere az ismeretlentől, a változástól való félelem. Ha sikerül eloszlatni a gyanakvást információkkal, könnyebb lehet meghozni az intézményi elhelyezés melletti döntést.

Szervezzünk segítséget

Az otthoni ápolás nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden egyes feladatot egyedül kell elvégeznünk. Mindenek előtt kérdezzük meg a háziorvost, hogy van-e olyan ápolási feladat, amit el tudnának látni biztosítási jogviszony keretében,. A házi ápolást is lehet korlátozott mennyiségben igényelni (önkormányzatonként változó mértékben). Kérjünk segítséget családtagoktól, barátoktól, vagy ha szükséges, piaci alapon bízzunk meg szakembereket.

Fontoljuk meg, milyen szempontok alapján tartanánk egy idegen ápolót, gondozót megbízható szakembernek és olyan fórumon keressünk, ahol kiváló szakembereket találunk. Ilyen a Seniorcentrum platform is, ahol regisztráció nélkül keresgélhetünk a szolgáltatók között.

Legyünk tisztában, mire van szükség

Elsősorban két típusú szolgáltatás jön szóba a szülő itthoni ápolása során; a gondozás és a szakápolás. A gondozás általában olyan tevékenységeket foglal magában, amely az idős személyek mindennapi szükségleteit fedezi, például segítségnyújtás az öltözködésben, fürdetésben, étkezésben, gyógyszerek szedésében stb.

A szakápolás magasabb szintű ellátást jelent, amely általában orvosi vagy egészségügyi szakember bevonását igényli. Ide tartozik az orvosi kezelések nyújtása, a betegségek kezelése, sebek kezelése, gyógyszerek adagolása és a speciális orvosi eszközök használata az egészségügyi állapot javítása vagy fenntartása érdekében.

Magunkról se feledkezzünk meg

Az ápolás folyamata kimerítő lehet fizikailag és érzelmileg is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy magunkról is gondoskodjunk, és vegyük igénybe a szükséges pihenést és támogatást. Ne adjuk fel személyes igényeinket, családi békénket még akkor sem, ha az idős szülő otthoni ápolása azonnali, sürgető áldozatokat kíván tőlünk.

Tervezés vagy kényszer

Biztosan egyetértünk abban, hogy jó volna preventív módon, a kényszer-diktálta helyzetek elkerülése érdekében, előre gondolkodnunk az idős szülő otthoni ápolása, ellátása kérdésében is. Ugyanakkor egy néhány hónappal ezelőtti kutatásunkból az látható, hogy ez a téma legtöbb esetben akkor kerül ki a családi asztalra, amikor már nagy a baj. Ne essünk ebbe a csapdába!

Keressünk meg egy idősügyi szakértőt, gondoljunk át vele minden, előre látható eshetőséget idős hozzátartozónk ellátásához. A Seniorcentrum platformon már fél órás online vagy személyes beszélgetést is megrendelhet szakértőnktől, Müller Csabától.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

 

Ossza meg cikkünket itt: