Az idős hozzátartozók körülbelül felének szüksége van segítségre az életük egy bizonyos pontján a mindennapi tevékenységekben vagy az otthonápolásban. Sok család szembesül ezzel a helyzettel, és bár a gondozás, illetve otthonápolás segítségével lehetővé válik az idős szeretteink otthonukban való maradása, azzal is jár, hogy megfelelő segítséget szükséges szervezni nekik.

Íme néhány hasznos tipp arról, hogyan birkózhat meg a család a ténnyel, hogy az idős hozzátartozó mellé ápolóra van szükség:

Kommunikáció és megértés: Első lépésként fontos megbeszélni a helyzetet az egész családdal és az érintett idős személlyel is. Nyílt kommunikációra van szükség arról, hogy miért van szükség az otthonápolásra, és hogyan lehet a legjobban megoldani a helyzetet.

Információgyűjtés: Amennyiben speciális berendezésekre van szükség az idős otthonában, mindenképp érdemes orvos, szakápoló, speciális szakértő segítségét kérni, legyen szó néhány eszközről vagy a lakás teljes átalakításáról (pl. akadálymentesítés). Hasznos információkat a Seniorcentrum Tudástárában is biztosan talál.

Kutatás: Ismerjük meg az elérhető lehetőségeket a gondozás és otthonápolás terén. Vizsgáljuk meg a lehetőségeket. A legtöbb, idősellátással, így az otthonápolással kapcsolatos feladatot az önkormányzatok szervezik meg, az ellátásban sok esetben önkormányzati intézmények mellett egyházi intézmények is részt vesznek.

Támogatás keresése: Ne féljen kérni segítséget más családtagoktól, barátoktól és szomszédoktól. Lehet, hogy együtt könnyebben megoldhatják az otthonápolás kihívásait, és megoszthatják a felelősségeket.

Öngondoskodás: Ne feledkezzen meg saját maga jóllétéről sem. Az ápolás stresszel járhat, ezért fontos, hogy gondoskodjon saját fizikai és mentális egészségéről is. Keressen időt a pihenésre, szabadidős tevékenységekre és támogató kapcsolatokra.

Felkészülés a változásokra: Az idős hozzátartozó állapota változhat az idő múlásával. Gondolkodjon előre, preventív módon, szükség esetén módosítsa a terveket az új igényeknek megfelelően.

 Amennyiben az a döntés a család körében, hogy az idős hozzátartozó gondozását, otthonápolását piaci alapon szükséges megoldania, a megbízható szolgáltatókat meg tudja rendelni online a www.seniorcentrum.hu oldalon.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

Ossza meg cikkünket itt: