Április 11-én tartják világszerte a Parkinson-kór napját, hogy felhívják a figyelmet erre a komplex neurodegeneratív betegségre, valamint támogatást és információt nyújtsanak az érintetteknek és családtagjaiknak.

Ez a nap az összefogás és megértés jelképe, miközben elismeri azokat az embereket, akik a Parkinson-kórral élnek, és azokat a kutatókat és egészségügyi szakembereket, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy jobb életet biztosítsanak számukra.

Milyen betegségről beszélünk?

A Parkinson-kór, vagy más néven  „reszkető bénulás” (paralysis agitans) elsősorban mozgászavart okozó idegrendszeri megbetegedés, amely az idegsejtek folyamatos pusztulásával jár.

Mi az oka a betegség kialakulásának?

A betegség pontos oka a kiterjedt kutatások ellenére sem ismert. Mai tudásunk szerint az életkor előrehaladtával genetikai hajlamosító tényezők és komplex környezeti ártalmak együttes hatása váltja ki a sejtpusztulást, melynek üteme egyéni. Ezzel együtt fokozatosan csökken az egyik ingerületátvivő anyag, a dopamin termelése.

Hogyan lehet megállapítani a betegséget?

A betegséget a neurológus klinikai tünetek alapján diagnosztizálja. Az egyéb vizsgálatok (például labor, képalkotó eljárások) elsősorban a Parkinsonos tüneteket mutató egyéb betegségektől való elkülönítésben fontosak.

Melyek a Parkinson-kór tünetei?

A tünetek a sejtpusztulásnak megfelelően fokozatosan alakulnak ki. Kezdetben enyhék, gyakran a családtagok, ismerősök hamarabb észlelik, mint a beteg. A főbb tünetek a mozgatórendszert érintik, ezeket motoros tüneteknek nevezzük.

A három fő motoros tünet:

  • a mozgás meglassulása, elszegényesedése,
  • az izommerevség,
  • a nyugalomban jelentkező remegés.

A betegség kezdetén a Parkinson-kór tünetei csak a test egyik oldalán jelentkeznek, később kiterjednek a másik oldalra is.

A főbb motoros tünetek miatt nyugalomban vagy járáskor kézremegés észlelhető a lépéshossz csökken, a járás csoszogó, a karok lendítése elmarad hajlottabb a testtartás, bizonytalanságérzés jelentkezik függőleges helyzetben nehéz a székről való felállás, az ágyban való megfordulás nehéz a lépcsőn járás, főként lefelé nehéz a finommozgások kivitelezése (például gombolkozás, étel aprítása) a beszéd halk, monoton.  A betegségnek vannak olyan tünetei, amelyek nem függenek össze a mozgással. Ezek a nem-motoros tünetek az autonóm vagy vegetatív idegrendszert (például izzadás, vérnyomás-szabályozási zavar) vagy az érzékelést érintik (például szaglászavar, szürkületi vakság).

Gyógyítható a betegség?

A gyógyítása nem lehetséges, de a Parkinson-kór tünetei kezelhetők, jól kontrollálhatók, és a páciensek életminősége jelentős mértékben javítható modern eljárásokkal. Minden beteg kezelése egyedi gyógyszerbeállítást igényel. Kezdetben általában egyféle gyógyszert alkalmaznak, a betegség előrehaladtával a különböző hatásmechanizmusú gyógyszereket kombinálják. Egyes esetekben az életminőség javításához eszközös kezelések válhatnak szükségessé, így például funkcionális idegsebészeti beavatkozás (DBS) alkalmazása.

Milyen életmódbeli változtatások hasznosak Parkinson-kór esetén?

  • rendszeres aktív testmozgás,
  • a mindennapi tevékenységek minél további fenntartása,
  • alkalmazkodás a nehézségekhez (például gumis derekú ruha és fűző nélküli cipő viselése, írás számítógéppel),
  • többszöri, kisebb mennyiségű étkezés,
  • a fehérjék esti fogyasztása.
Segítség szervezése a családban

A Parkinson-kórban szenvedő idős emberrel való együttélés sok kihívást jelenthet a család számára, de a megfelelő támogatás segíthet abban, hogy az érintett minőségi életet élhessen az otthonában.

Fontos, hogy a családtagok megértsék a Parkinson-kór tüneteit és azok hatásait az érintett idős ember mindennapi életére. Kommunikáljunk nyíltan és támogatóan egymással, és bátorítsuk az érintettet is arra, hogy ossza meg érzéseit és szükségleteit.

Ne feledkezzünk meg ugyanakkor arról, hogy legalább olyan fontos a családtagok saját egészségének és jóllétének biztosítása, hiszen akár több éven át elhúzódó gondozást igénylő betegségről is lehet szó.

Amennyiben meghaladja a fizikai, mentális terhelhetőségét a családtagoknak, hozzátartozóknak a Parkinson-kórban szenvedő idős ember gondozása, ápolása, érdemes segítséget kérni. Ebben tud segíteni a Seniorcentrum platform, ahol megbízható szolgáltatókat; ápolókat, gondozókat talál idős szerette ellátásához.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

Ossza meg cikkünket itt: