Az alkalmi idősgondozás szolgáltatás nagy tehermentesítést jelenthet azoknak a családtagoknak, hozzátartozóknak, akik időről időre gondoskodnak a segítségre szoruló idős családtagjaikról.

Az idősgondozás sok kihívást jelenthet a hozzátartozók számára, függetlenül attól, hogy férfiakról vagy nőkről van szó. A statisztikák szerint azonban többnyire a női családtagok vállalják magukra a gondozási felelősségét, és ez gyakran hosszú távú terhelést jelent számukra.

A munkahelyi kötelezettségek, saját családi és személyes teendőikhez hozzáadódik az állandó vagy alkalmi idősgondozás terhe. A folyamatos gondozási feladatok gyakran vezethetnek fizikai és érzelmi kimerültséghez is. Sőt! A hozzátartozók gyakran veszíthetnek el munkavállalási lehetőséget a gondozási feladatok miatt, ami hozzájárulhat gazdasági bizonytalanságukhoz.

Lássuk, melyek az alkalmi idősgondozás területei

Az alkalmi idősgondozás különféle területeken nyújthat segítséget a hozzátartozók számára. A szolgáltatások sokszínűsége lehetővé teszi, hogy az idősek szükségleteihez igazodjanak a gondozási területek. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat. Azonban a Seniorcentrum tudástárban minden hasznos kifejezést megtalálunk az alkalmi idősgondozásra vonatkozóan.

Házi segítségnyújtás

A házi segítségnyújtás célja, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében biztosítja az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges alkalmi idősgondozást. A segítő kapcsolat kialakítása és fenntartása mellett része lehet

a gondozási és az alapvető ápolási feladatok ellátása,
a lakókörnyezeti higiénia megtartásában való közreműködés,
a háztartási tevékenységekben való közreműködés,
a vészhelyzetek kialakulásának megelőzésében és a kialakult veszélyhelyzet elhárításában történő segítségnyújtást, valamint – szükség esetén –
a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözés segítését.

A feladatot az önkormányzatok szervezik meg, az ellátásban sok esetben önkormányzati intézmények mellett egyházi intézmények is részt vesznek.

Idősek klubja

Az idősek klubja a saját otthonukban élő, alkalmi idősgondozásra, szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését.

Az ellátást azoknak a települési önkormányzatoknak kell megszervezni, amelyek területén háromezer főnél több állandó lakos él.

Étkeztetés

Míg az idősotthonokban a napi háromszori étkezés az ellátás természetes részét képezi, a saját otthonukban élők számára is van ilyen, a hét mindennapján igénybevehető szolgáltatás, amit korunk vagy egészségi állapotunkra tekintettel vehetnek igénybe, és egyszeri étkeztetést: meleg ebédet jelent. Ezt az ellátást a gondozási központok biztosítják, ahonnan elhozhatjuk saját magunk (elvitelre kérve), kérhetjük házhozszállítással, vagy megehetjük  klubtagként az idősek klubjában is. Térítési díja jövedelmünkhöz fog igazodni. Magasabb jövedelem esetén érdemes figyelemmel lenni arra, hogy számos piaci szolgáltató is foglalkozik napi szintű, menüválasztásos ételkiszállítással, így kiválaszthatjuk az ízlésünknek leginkább megfelelő szolgáltatót.

A gondozási központok által biztosított szociális étkeztetés igénybevételekor (akárcsak az idősotthonokban) mindig van lehetőség az orvosilag igazolt diéta figyelembevételére. A piaci alapon működő idősotthonok viszont egyéb igényeinket is kielégíthetik (például több menüből választhatunk, napi öt étkeztetést biztosítanak, vagy kérhetünk vegetáriánus menüt) – ez minden esetben szolgáltató függő.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

A jelzőrendszeres szolgáltatások célja, hogy az idős emberek hirtelen fellépő rosszullét vagy egyéb vészhelyzet esetén is biztonságban érezhessék magukat. Az ellátás igen sokrétű lehet. Az önkormányzatok által biztosított szolgáltatás igénybevétele kapacitásfüggő, a többnyire nyakban hordható apró készülékek segítségével 24 órában lehet jelezni baj esetén. Az esetek többségében ezek a készülékek hangkapcsolatot is biztosítanak egy diszpécserrel, így el tudjuk mondani, hogy mi történt. Ezt követően szakképzett gondozó érkezik a helyszínre, de ezzel egyidejűleg szükség esetén mentőt is hívhat a szolgáltató, illetve az általunk megjelölt személy(eke)t is értesítheti.

A piaci szolgáltatások nagyon széles palettán mozognak, és nem kizárólag egyedül élő idősek vehetik igénybe. A szolgáltatás egyik legegyszerűbb formája, hogy jelzés esetén az általunk megadott személy(ek) értesítést kapnak, de alkalmazhat a szolgáltató élő diszpécsert is, aki intézkedni tud, illetve biztosíthat a szolgáltató általa a lakásunkra kiküldött személyzetet is. Maguk a jelzőkészülékek is sokfélék lehetnek a nyakba akaszthatótól a karóraszerűen hordhatóig, alkalmasak lehetnek jelzés leadására, hangkommunikációra, de akár az alapvető életjelek monitorozására, továbbítására és GPS helymeghatározásra is.

A fentiek csak néhány példa az alkalmi idősgondozás területeire. Fontos tudni, hogy amellett, hogy ezek a szolgáltatások az idősek mindennapi életét segítik, a hozzátartozó gondozók szabadidejét, valamint terheit is hivatottak enyhíteni. Több írásunk foglalkozik a hozzátartozók terheinek enyhítésével, így például az egyik legérdekesebb blogbejegyzésünk a témában arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan tudunk gondoskodni szerettünkről, ha súlyos és krónikus fájdalmaktól szenved.

Lényeges kérdés az is, hogy megkülönböztessük az alkalmi idősgondozást az alkalmi (vagy rendszeres) szakápolástól, hiszen az egészségügyi ápolási feladatokat képzettséggel rendelkező személy láthatja csak el.

A Seniorcentrum platformon mind a gondozási, mind a szakápolói munka elvégzéséhez talál szakembert. Amennyiben szakértői tanácsra van szüksége, szintén érdemes idősügyi szakértőnket megkeresni.

Telefon: +36 20 494 64 04
E-mail: info@seniorcentrum.hu

 

Ossza meg cikkünket itt: