Hogyan fog kinézni az időskor évtizedeken belül?

– izgalmas betekintés a jövőbe egy nemzetközi kutatás alapján

A társadalmak elöregedése nyilvánvaló. 2070-re a férfiak és nők esetében az átlagéletkor az EU-ban 5 évvel nő (férfiaknál 47,3, nőknél 50,3 év). Az EU-ban a férfiak születéskor várható élettartama 7,4 évvel nő, 2019. évi 78,7-ről a 2070-es 86,1-re. A nők esetében a születéskor várható élettartam 6,1 évvel nő, a 2019. évi 84,2-ről 2070-re 90,3-ra.

A személyre szabott mesterséges intelligencia lehetővé fogja tenni, hogy előrébb jussunk a betegségek megismerésében, és messze megelőzzük a katasztrofális betegségeket. Szakértők egy része úgy véli, hogy a precíziós kezelések, gyógymódok és megelőző gyógyászati ​​technikák a mai betegségek kezelésére megfelelőek lesznek (pl. rák, szívbetegség és cukorbetegség), ezért az egészségügynek át kell térnie a mentális és viselkedési kérdésekre, így például a magány, a társadalmi elszigeteltség és az emberek öregedésének kezelésére.

Az okos otthonok, amelyek működését a tárgyak internetes használatával fogjuk engedélyezni, a mindennapi élet részei lesznek. A technológia alkalmazása nem áll meg, amikor az emberek kilépnek az otthonukból. A közösségek számára is rendelkezésre fognak állni olyan technológiai szolgáltatások, amelyek megkönnyítik a mindennapi életet és egyúttal az emberek egészségét, jóllétét szolgálják.

Nincs okunk azt feltételezni, hogy a kitolódó élettartam kizárólag az inaktív életszakaszt fogja megnövelni. Az embereknek lehetősége lesz akár kétszer, háromszor is karriert váltani, valamint az élet számos területén szerezhetnek tudást, tapasztalatot. Ez egyúttal hatalmas lehetőség arra is, hogy a generációk (nemcsak szülő- gyermek, hanem nagyszülő-unoka relációban) egymástól tanuljanak. Az idősek számára lehetővé válik a „produktív szerepvállalás”, amelyben megoszthatják tudásukat, tapasztalataikat a fiatalabb generációkkal. Fontos tényező ebben az időskorúak online világba való bekapcsolódása (a pandémia „mellékhatásaként”), amely szinte akadálymentes bekapcsolódást biztosít a munka, tanulás világába.

Forrás:
– Science Advice for Policy by European Acedemies: Transforming the future of agening
The 2021 Ageing Report (European Economy Institutional Papers)
– Gál Róbert Iván – Radó Márta: Felkészülés a társadalom idősödésére: Esettanulmány a demográfiai jövőképesség tárgykörében (Szociológiai szemle)

Ossza meg cikkünket itt: