Folytatjuk azoknak a szempontoknak a felsorolását, amelyek az egyes szolgáltatók közötti különbségekről szólnak. Habár könnyedebb témáknak tűnnek, gyakran rendkívül fontos kérdések!

AZ ÉTKEZÉS MINŐSÉGE

Bár időskorban az ízérzékelés folyamatosan romlik, az otthonokban mégis központi kérdés, hogy milyen az étkeztetés minősége – és ez nem véletlen, hiszen a napi háromszori fogás az, ami a programok mellett elsősorban struktúrálja az ott élők napjait, valamint az étkezések minősége jelentősen hozzájárul egészségünk megtartásához is.

Hogy finom-e az étel, annak természetesen erősen szubjektív a megítélése, de ha számunkra ez fontos kérdés, és van lehetőségünk a bent élőktől e téren információhoz jutni, arra bátran hallgassunk! Emellett a menüt is megnézhetjük, hiszen a legtöbb helyen kifüggesztik azt, amiből legalább két fontos dolgot megtudhatunk: egyrészről a naponta megjelenő ételfajták változatosságát mérhetjük fel, másrészt megnézhetjük, milyen rendszerességgel adnak gyümölcsöt. És van még egy objektív, döntésünket befolyásoló szempont: ha az otthon saját főzőkonyhával rendelkezik (ami az intézményen kívül nem szolgál ki még többszáz főt), akkor valószínűleg jobb minőséget tudnak garantálni, mint ahol más helyszínről odaszállított ételt melegítenek helyben. Persze megfelelő eljárással ilyen módon is lehetséges kifogástalan minőséget biztosítani, de – tapasztalataink szerint – azért érezhető a minőségbeli különbség.

KISÁLLAT

A legtöbb helyen nem fogadnak kisállatot, ezért ha valahol mégis, ott ezt minden esetben jelzik honlapjukon. Ez utóbbi esetben is jellemzően halak, macska, vagy egész kis kutya költözhet velünk az intézménybe, nagyobb állatok biztosan nem.

PROGRAMOK SZÍNVONALA

Vannak, akik inkább maguknak valóak, kerülik a társaságot, a zsúfolt programokat, de vannak, akik egy intézménybe beköltözve is pezsgőbb kulturális és szellemi életre vágynak, számukra fontosabb ez a kérdés. Amellett, hogy nyíltan rá is kérdezhetünk, hogy milyen programok vannak a számunkra szimpatikus otthonban, megkérdezhetjük azt is, hogy hányan és milyen szakemberek szervezik azokat. Az államilag finanszírozott intézményekben a legtöbb esetben mentálhigiénés szakember(ek) szervezi(k) a programokat, de előfordul (különösen kisebb intézmények esetén), hogy nincs erre külön emberük, és ekkor – bár a nagyobb ünnepeket megtartják – igazán pezsgő életre nem számíthatunk. A profitorientált nagyobb költségvetésű szolgáltatásoknál sokszor ún. programszervezőkkel találkozhatunk, akik – és itt már csak a képzelet szab határt – akár nevesebb művészeket is behozhatnak az intézmény kulturális életébe.

GYÓGYTORNÁSZ

Egy intézményben noha könnyen többet sétálhatunk majd, mind korábbi otthonunkban, ettől még fontos, hogy egész testünket rendszeresen és szakszerűen átmozgassuk. Sok helyen csinálnak csoportos tornákat, amelyek sokszor közösségi eseményként is működnek, és vannak olyan helyek, ahol gyógytornász is gondoskodik a lakók fizikai állóképességének megőrzéséről. Ha egy nagyobb sérülés után kerülünk bentlakásos intézménybe, akkor persze még fontosabb lehet, hogy van-e olyan szakképzett gyógytornász, aki a rehabilitációs folyamatot támogatja. Sajnos bármennyire is hasznos, sok intézmény küzd a jó gyógytornász hiányával.

Az idősotthon-választás szempontjait érdemes priorizálnunk: melyik szempont számomra a legfontosabb? Melyik kevésbé? Majd, ha felállítottuk a sorrendet, ezek alapján, valamint saját további szempontjaink szerint találhatjuk meg a számunkra legideálisabb helyet.

Ossza meg cikkünket itt: